IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай с първи месечен ръст от 2014 г.

Покачвания на месечна основа бяха отчетени във всички 70 големи китайски града

09:20 | 18.06.15 г.
Цените на новите жилища в Китай с първи месечен ръст от 2014 г.

Цените на новите жилища в Китай спаднаха за пореден път с 5,7% на годишна база през май, показаха най-новите данни на Националното статистическо бюро. Въпреки това пазарните стойности в Поднебесната империя обърнаха тенденцията на понижение на месечна база за първи път от повече от една година.

Цените нараснаха с 0,2 на сто спрямо април, отчитайки първият положителен резултат от април 2014 г. Покачвания на месечна база бяха отчетени във всички 70 големи китайски града.

Спадът на годишна база също изненада приятно пазара, като прогнозите бяха за отстъпление с 6,1%. Цените са намалели с 2,3 на сто в Шанхай и Пекин през май в сравнение с пониженията от съответно 4,7% и 3,2% в предходния месец.

Сред 70-те града Шънджън е най-добре представилият се на годишна база за втори пореден месец, отчитайки покачване от 7,5% след ръста с 0,7% през април.

Нестабилният имотен пазар на Китай се разглежда като един от най-големите рискове за икономиката. Икономическият растеж се забави до шестгодишно дъно от 7% през първото тримесечие, тъй като търсенето в страната и чужбина се забави Последните данни показаха и продължаваща слабост през второто тримесечие, изпращайки повече натиск върху правителството да засили политиките си на стимулиране.

Растежът на инвестиции в недвижими имоти продължава да се забавя през първите пет месеца на 2015 г. до най-ниското ниво от май 2009 г., съобщи Ройтерс в четвъртък. По-рано през май Китайската централна банка предприе стимулиращи действия за пазара на недвижими имоти, свивайки лихвените проценти през май и опитвайки се да стимулира кредитирането чрез намаляване на размера на задължителните резерви, които кредиторите трябва да имат в резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още