IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преференциалният ДДС за енергийна ефективност на Острова - незаконен

Съдът на ЕС ще принуди Великобритания да промени ставката за енергоспестяващите материали

11:11 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Преференциалният ДДС за енергийна ефективност на Острова - незаконен

Съдът на Европейския съюз (ЕС) удари данъчен шамар на Великобритания, след като отсъди, че намалената ставка за ДДС върху енергоспестяващите материали пренебрегват правилата на блока.

Финансовото министерство на Острова се оказва принудено да увеличи ставката за материалите, използвани за топлоизолация, слънчевите панели, вятърните турбини, термопомпите и друго енергоспестяващо оборудване от 5 на сто до 20 на сто, въпреки плановете на правителството да не променя ДДС, които бяха подчертани и от кралицата в речта и пред парламента.

Засега правителството е лаконично в коментарите си на решението – предстои да го проучи и ще прецени какво решение да вземе.

Ако не промени ставките обаче, Великобритания е изправена пред санкции.

Решението на съда на ЕС предизвика гневна реакция само от страна на Британскаta партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж.

Съгласно директивата на ЕС за ДДС държавите членки могат да определят различни ставки на ДДС за някои продукти, но има строги ограничения за дерогациите. Еврокомисията вярва, че намалените ставки по ДДС са по-малко ефективни в насърчаването на енергийната ефективност от преките субсидии.

Съдът не приема аргумента на Великобритания, че доставката и инсталирането на енергоспестяващи материали в жилищния сектор е разрешено съгласно изключенията към директивата.

Според експерти един възможен отговор е намалената ставка да се прилага само за наемателите на социални жилища, докато за собствениците да важи нормалната ставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още