IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запасите от непродадени жилища в Китай - какви са рисковете за икономиката?

Натрупването на непродадени имоти може да подкопае процеса по засилване на строителната активност и търсенето на промишлени стоки като следствие

11:38 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Запасите от непродадени жилища в Китай - какви са рисковете за икономиката?

Данните на китайското национално статистическо бюро показаха, че през април продажбите на жилища са нараснали с 16 на сто на годишна база – най-силният ръст от ноември 2013 г. насам. Ползите от това за по-широката икономика обаче се поставят под въпрос предвид огромният обем от запаси на пазара, пише Financial Times.

В миналото по-силният пазар на жилища водеше до увеличаване на строителната активност и по-голямо търсене на промишлени стоки с около шестмесечно закъснение, посочва консултантската компания EM Squared.

Натрупването на непродадените жилища обаче има потенциала да подкопае този процес, тъй като дори търсенето допълнително да се засили, то може да бъде посрещнато от наличните запаси.

Големият обем от имоти в запас на пазара също така може да доведе до задържане ръста на цените, което намалява ефекта от възстановяването на пазара върху съвкупното богатство на домакинствата, допълват консултантите.

Според данни от 10 града, наблюдавани от консултантската компания China Confidential, към края на април запасите от жилища на пазара биха се усвоили за 13 месеца, ако темповете на продажбите от април се запазят.

Много консултантски бюра обаче включват в статистиката си жилища, които предстои да бъдат завършени. По-големият източник на безпокойство обаче са завършените, но още непродадени имоти. Натрупването на такива запаси би било лоша новина за новата строителна активност.

Въпреки това Китай не смята това за потенциална опасност за икономиката. Според китайската национална статистика завършените, но непродадени жилища до края на април биха се усвоили за около 5 месеца, ако темповете на продажби за месеца се запазят. За сравнение, средният период за усвояване на запасите от 1999 г. досега е 3,2 месеца, т. е. това предполага, че материалните запаси са на исторически високи равнища.

Извън големите градове - в столиците на провинциите и в по-малките населени места - запасите биха се усвоили за 3,5 месеца, според централното статистическо бюро. Средният период в дългосрочен план е 3,4 месеца.

Според други оценки на китайското правителство към края на 2014 г. запасите от непродадени жилища на строителите достигат 10 на сто от свободните имоти. Останалата част от празните жилища са собственост на някого, но не се обитават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още