IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските инвеститори в имоти - сред най-активните на пазара

Все повече компании се оглеждат за възможности извън местните им пазари, като Европа е първият им избор

13:02 | 18.05.15 г.
Скандинавските инвеститори в имоти - сред най-активните на пазара

Скандинавските институционални инвеститори се планира да бъдат сред най-активните на пазара на бизнес имоти през следващите 12 месеца, сочат резултатите от проучване на консултантската компания Pangea Property Partners, цитирано от онлайн изданието property-magazine.eu.

Основният фактор, който подкрепя разширяването на инвестициите им, са рекордно ниските лихви и очакванията, че цените на недвижимостите ще продължат да растат.

Консултантската компания е провела проучване сред 150 инвеститори от Скандинавските държави. Над две трети от тях заявяват, че смятат да увеличат значително експозициите си към сектора на имотите през следващите 12 месеца.

За сравнение, в предишното подобно изследване на компанията подобни намерения са заявили малко над 50 на сто от анкетираните.

Силното търсене на имоти върви ръка за ръка с положителните очаквания за ръст на капиталовите стойности на недвижимостите. За следващите 12 месеца 63% от анкетираните очакват ръст, докато само 11% - спад.

В предишното проучване имаше баланс между очакващите увеличение и намаление на цените на имотите – по 38%, припомня изданието.

Най-атрактивният за скандинавските инвеститори в имоти пазарен сегмент е жилищният на местните за тях пазари. Следват офисите и имотите в публичния сектор.

Все повече компании от Скандинавските държави обаче се оглеждат и за възможности извън местните им пазари. Европа е водеща дестинация за техните инвестиции в чужбина, като интересът към Азия е намалял, отчита изследователската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още