IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите продължават да атакуват пазара на бизнес имоти в Ирландия

Страната привлича играчите със засилващата се икономика и атрактивната данъчна политика

11:40 | 15.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите продължават да атакуват пазара на бизнес имоти в Ирландия

Няма друго такова място в Европа, което така драматично да илюстрира икономическия цикъл, като Ирландия. Страната преживя изключително тежка икономическа криза след глобалния срив през 2008 г. Пазарът на бизнес имоти премина през трус, който нямаше никакъв паралел в Европа. През последните две години обаче и икономиката, и пазарът на бизнес имоти преживяват интензивно възстановяване, пише в нов доклад консултантската компания CBRE.

Пазарът на имоти в страната премине от бум към срив и нов бум за невероятно кратко време. В момента търсенето на бизнес имоти в Ирландия е изключително силно, а почти половината от 4,5-те млрд. евро, инвестирани на пазара през 2014 г., идват от чужди купувачи.

През миналата година са инвестирани и над 20 млрд. евро в портфейли от кредити, свързани със сектора на имотите в Ирландия. Повече от половината от тях са чуждестранни инвестиции, отчитат от компанията.

Икономиката на Ирландия се облагодетелства от близките й връзки със САЩ и Великобритания – две от най-добре представящите се икономики в световен мащаб, посочват от компанията.

Ирландия освен това икономиката се възползва от спада на еврото, което облагодетелства износителите от страната. Най-окуражаващият знак за възстановяването обаче е ръстът на вътрешното потребление. То вече изпреварва дори и износа, и се очертава като основен двигател на растежа.

През последните години безработицата в Ирландия се понижи от над 15 на сто до под 10 на сто и се очаква да продължи да спада с устойчиви темпове през следващите месеци.

Очакванията са, че през 2015 г. икономиката на Ирландия ще се разшири с 4 на сто, а през следващите години ще расте със значително по-бързи темпове в сравнение с останалите икономики от еврозоната.

Пазарът на бизнес имоти в Ирландия също е един от най-добре представящите се в Европа. Възстановяването обаче продължава – оценките на имотите, въпреки че набират скорост, са с 40 на сто под пиковите равнища, достигнати през 2007 г. Това означава, че пазарът все още има значителен потенциал за растеж и е атрактивен за инвеститорите.

Инвеститорите, особено американските, се насочват към Ирландия не само заради отслабеното евро и атрактивните икономически фундаменти. Пазарът навлезе във фаза на оживление благодарение и на атрактивната данъчна политика, с която ирландските власти привличат бизнеса в страната.

Заради прилива на бизнес и срива на строителството се очертава сериозен недостиг на офиси и жилища в Дъблин, а това подкрепя очакванията за силен ръст на наемите. Делът на празните офиси клас А в Дъблин е под 2%, заради което се очаква, че наемите на кв.м през 2015 г. ще се увеличат от сегашните средни 511 евро до почти 600 евро. За следващата година се очаква допълнителен ръст от още 15 на сто.

Същевременно със засилването на интереса на инвеститорите се очаква и допълнителен спад на доходността от вложенията в бизнес имоти в Ирландия. През следващите 12 месеца доходността ще спадне с още 25 базисни точки, прогнозират консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още