IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните инвеститори в имоти се насочват към Бразилия

Въпреки политическите проблеми и забавянето на икономиката големите инвестиционни групи очакват подем

12:45 | 13.05.15 г.
Глобалните инвеститори в имоти се насочват към Бразилия

Глобалните инвеститори в недвижими имоти се опитват да се възползват от политическата и икономическа ситуация в Бразилия и търсят активно добри сделки в страната, пише Wall Street Journal.

Повечето инвеститори се отдръпнаха от пазара в страната заради отлива на наематели и спада на заетостта на сградите. На фона на забавянето на растежа и зачестилите протести инвестициите в офиси например достигат само 584 млн. долара през миналата година в сравнение с почти 700 млн. долара през 2013 г. и близо 2 млрд. долара през 2012 г., според данни на Real Capital Analytics Inc.

Blackstone обаче осъществи две сделки само през последните месеци. Инвестиционната група придоби дялове в строителна компания, активна в жилищния сегмент от пазара на имоти, и портфейл от четири офис сгради в Рио де Жанейро.

Компанията планира да открие и собствен офис в Бразилия.

Същевременно базираната в Сингапур Global Logistic, която през миналата година купи портфейл от 34 индустриални имота в страната за 1,36 млрд. евро, тази година ще инвестира в парцели за строителство, чиито собственици имат затруднения с набирането на капитал за осъществяването на проекти.

Brookfield междувременно се споразумя да купи седем офис сгради. Инвеститорът Сам Зел също се оглежда за добри сделки.

Не липсват и инвеститори, които съжаляват за вложенията си в страната. Акциите на публичните компании за имоти, сред които General Shopping Brasil, JHSF Partipacoes SA и Sonae Sierra Brasil SA, рязко поевтиняват на фона на новите магазини, апартаменти и офиси, които стоят празни.

По-оптимистично настроените инвеститори обаче се основават на логиката на икономическия цикъл и очакват пазарът в Бразилия скоро да започне процес по излизане от кризата. Те разчитат и на традиционните двигатели на бразилската икономика през последните години – изобилните природни ресурси на страната и разрастващата се средна класа.

Чуждите играчи на бразилския пазар на имоти се възползват и от срива на реала, който достигна стойност от 32 цента спрямо 60 цента през 2011 г.

Големите местни инвеститори обаче също търсят възможности. BTG Pactual например наскоро набра 500 млн. долара, които ще инвестира в проблемни жилищни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още