IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците на луксозни имоти на Острова си отдъхват

"Данъкът имение", предлаган от лейбъристите, едва ли ще бъде въведен, макар и да има перспектива за други данъци, свързани с най-горния сегмент от пазара

15:15 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Собствениците на луксозни имоти на Острова си отдъхват

Собствениците на имоти във Великобритания си поотдъхнаха след победата на консерваторите на изборите заради дискусиите около въвеждането на извънреден данък за луксозните недвижимости, пише FT.

Поне засега по-заможните собственици не трябва да се тревожат за плановете на лейбъристите да въведат т.нар. „данък имение“ (за имоти на стойност над 2 млн. паунда), както и по-строги регулации за сектора на имотите, отдавани под наем.

Брокери на имоти, особено в Лондон, вече съобщават, че отново се засилва интересът на по-заможните купувачи и продавачи към пазара на имоти, който беше затихнал непосредствено преди вота. Очаква се и ускоряване на ръста на цените на жилищата, най-вече в столицата на страната, където цените на най-луксозните жилища падаха през последните месеци заради очакваните избори.

Цените на най-скъпите домове в Лондон биха могли да се възстановят с 20 на сто през тази година, прогнозират от консултантската компания Douglas & Gordon.

Все пак повод за еуфория няма предвид бъдещия риск за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) – т.нар. Brexit, както и предстоящите пенсионни реформи.

Очакванията са двама от най-опитните министри по пенсионните въпроси – Стив Уеб и Грег МакКлаймът, да изгубят постовете си, а надпартиен министър да се нагърби с провеждането на необходимите реформи.

И въпреки, че богатите собственици избегнаха рекордно високия данък за луксозните имоти, предлаган от лейбъристите, има известна вероятност подобни налози, макар и по-малки, да бъдат прокарани под някаква форма от новия парламент. Възможни са и увеличения на други данъци заради ангажимента на партиите да увеличат събираемостта и постъпленията от данъчните приходи, отбелязва изданието.

Предизборните обещания на Дейвид Камерън предвиждат да не се увеличават данъците върху доходите, осигуровките и ДДС. Основно препоръките на данъчните експерти към правителството са свързани с отстъпките, които получават предприемачите при продажбата на бизнеси от данъка върху капиталовата печалба.

Възможно е и да се ограничат данъчните облекчения от капиталовата печалба при продажбата на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още