IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на имоти в Кипър се увеличават

Пазарът се доминира от местните купувачи, а инвестициите на чужденците силно намаляват

09:55 | 14.04.15 г.
Продажбите на имоти в Кипър се увеличават

В повечето региони на Кипър се наблюдава експоненциален растеж на продажбите на жилища и бизнес имоти, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com.

Основен двигател на търсенето обаче са местните купувачи, а чуждите инвестиции в имоти са намалели драстично поради различни причини, посочва изданието.

Според имотния регистър на Кипър през март са осъществени 452 сделки с търговски и жилищни имоти и парцели – с 31% повече спрямо март 2014 г. От тях 91% са купени от кипърци, а останалите 9% - от чужденци, което представлява срив с 60 на сто спрямо същия период на миналата година.

Никозия е единственият район в Кипър, където чуждестранните инвестиции в имоти нарастват в сравнение с миналата година. Само един имот е продаден на чужденец през март тази година във Фамагуста – един от най-популярните сред чужденците региони на страната.

Спадът изглежда е по-скоро силно свързан с негативните публикации в медиите, отколкото да има връзка с икономическите фактори. Все пак сривът на рублата на валутните пазари вероятно също се отразява на пазара на имоти в страната заради силното присъствие на руснаци.

До 2013 г. се отчиташе ръст и на китайските купувачи на имоти заради схемата за разрешително за пребиваване в страната срещу инвестиции. Напоследък обаче потокът от китайци към Кипър силно е пресъхнал заради все по-широко разпространяваните слухове, че те масово са мамени от брокерите.

От съмнителни брокери на имоти са пострадали и голяма група ливански купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още