IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай има нужда от национална банка за жилищно кредитиране

Държавната подкрепа би укрепила търсенето, според Министерството на жилищата на страната

21:11 | 06.04.15 г.
Китай има нужда от национална банка за жилищно кредитиране

Китай трябва да създаде национална банка за жилищно кредитиране, за да оптимизира използването на жилищните спестовни фондове в страната, в които има на разположение 3,7 трлн. юана (597,45 млрд. долара), съобщава АП.

Това се посочва в статия, написана от длъжностно лице в Министерство на жилищата и градското и селско строителство.

Национална банка за жилищно кредитиране би могла да предложи ниски лихви по жилищните кредити и да подпомогне купувачите на имоти от средната класа. Това ще укрепи и търсенето на пазара на имоти в Китай, който е в застой в последните месеци, а същевременно ще намали и рисковете пред търговските банки, посочва се в статията, цитирана от Xinhua News.

Ведомството предлага също така да се осигури държавна подкрепа за жилища на селските работници, които търсят работа в градските райони.

Само преди седмица Китай предложи данъчни облекчения за купувачите на жилища и намали изискванията за първоначалната вноска при покупката на имот в опит да спре спада на цените на жилищата, което застрашава икономиката на страната.

Жилищният пазар допринася за около 15 на сто от брутния вътрешен продукт на Китай и влошаването му спъва икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още