IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намаляват ли държавните инвестиционни фондове инвестициите в имоти?

Заради по-слабите постъпления от петрол обемът на инвестициите им се е свил през първото тримесечие на годишна база

14:57 | 03.04.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Намаляват ли държавните инвестиционни фондове инвестициите в имоти?

Покупките на активи от страна на държавните инвестиционни фондове са намалели с повече от 80 на сто през първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата година, съобщава Ройтерс.

Според експерти това се обяснява с по-ниските цени на петрола, заради което намаляват постъпленията в тези фондове, и опасенията, че най-популярните инвестиции в сектора на имотите – първокласните активи, са надценени.

Според данни на Thomson Reuters държавните инвестиционни фондове са участвали в 27 сделки на обща стойност 5,1 милиарда щатски долара през първите три месеца на годината. За сравнение, през последните три месеца на миналата година инвестициите им възлизат на 30,6 милиарда долара.

Обемът на вложенията на държавните инвестиционни фондове в сектора на имотите намалява и спрямо същото тримесечие на миналата година – с 37%.

Анализаторите отдават голяма част от този спад на слабия пазар на петрол и намалението на приходите от износ, които правителствата използват за допълване на средствата във фондовете.

"Държавните инвестиционни фондове като цяло са предприели по-внимателен и премерен подход към директните инвестиции. Това е първа реакция заради свиването на средствата за финансиране”, коментира Свен Бехренд, управляващ директор на групата за политически риск GeoEconomica, която проследява дейността на суверенните фондове.

Гавин Ралстън от фонд мениджъра Schroders допълва, че поведението им отразява и опасенията, че активите на най-популярните пазари – например Лондон, са станали прекалено скъпи.

Недостигът на качествени активи обаче също може да играе роля за спада на инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още