IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият държавен инвестиционен фонд се насочва към имоти в Азия

Предпочитаните от фонда пазари са Токио и Сингапур

11:08 | 24.03.15 г.
Норвежкият държавен инвестиционен фонд се насочва към имоти в Азия

Норвежкият държавен инвестиционен фонд осъществява финалните етапи от подготовката за първата инвестиция в имоти в Азия, съобщава Bloomberg.

След мащабно проучване на възможностите за инвестиции в Азия фондът, който инвестира постъпленията от петрол, се е спрял на Сингапур и Токио като най-перспективни дестинации.

“Токио може би е най-големият пазар за имоти в света”, коментира Карстен Калевиг, който отговаря за инвестициите в имоти на фонда. По думите му институцията ще вложи “много пари” на пазара на имоти в Азия, тъй като не разполага с горна граница на инвестициите.

Правителственият фонд на Норвегия започна да осъществява планове за разширяване на инвестициите в имоти. Компанията планира да вложи средства в поне 10-15 от водещите градове в света и значително започна да разширява присъствието си в Ню Йорк, Париж, Лондон и Берлин.

В момента норвежкият инвестиционен фонд притежава имоти за над 18 млрд. долара, или 2,2% от активите му. Този дял се планира да бъде увеличен до 5 на сто.

Фокусът е върху специфични пазари, а не сектори, казва Калевиг. Според него инвестициите ще са основно в офиси, особено на предпочитаните от фонда азиатски пазари.

Калевиг обяснява, че и за азиатските инвестиции ще се търсят местни партньори. Следващото пътуване на представители на институцията до избраните пазари вероятно ще бъде през второто тримесечие на годината.

Откакто премиерът на Япония Шиндзо Абе пое управлението през 2012 г., той обеща да съживи третата най-голяма икономика в света. Пазарът на бизнес имоти в страната започна да проявява признаци на оживление, като през февруари делът на празните офиси в Токио падна до 5,3% от 7% година по-рано. Водещият индекс на фондовата борса в Токио пък добави 28% през последната година.

Сингапур – един от сравнително по-малките пазари на бизнес имоти в света, също преживява бум в сектора на имотите заради нарастващото богатство и наплива на чужденци. Наемите на офиси в централните райони на мегаполиса отбелязват ръст от 14 на сто за една година – най-голямото увеличение в региона, според консултантската компания JLL.

Норвежкият държавен инвестиционен фонд получи разрешение да разшири инвестициите си на пазара на имоти още през 2010 г., припомня информационната агенция. Портфейлът от имоти на фонда донесе 10,4% възвръщаемост през миналата година спрямо 7,6% обща възвръщаемост от всички активи – най-слабият ръст от 2011 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още