IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания създава специална агенция за управление на държавните имоти

Лондон планира да продава сгради и да премества чиновници в предградията

09:45 | 19.03.15 г.
Великобритания създава специална агенция за управление на държавните имоти

Британското правителство планира да създаде агенция под шапката на финансовото министерство, която ще управлява държавните имоти, съобщава Financial Times.

Новата агенция ще е собственик на сградите, в които се помещават държавните служби,  ще събира наеми и ще може и да продава имоти, обясни финансовият министър Джордж Осбърн.

Според Осбърн новата агенция ще подобри управлението на държавното имущество, а службите ще оптимизират пространствата, от които се нуждаят.

Още миналия месец от кабинета на Осбърн обявиха, че има идея за продажбата на редица исторически сгради на частни инвеститори, които в момента се обитават от администрацията. Чиновниците пък се планира да бъдат преместени в предградията на Лондон.

Досега Великобритания е набрала над 1,4 млрд. паунда от продажбата на държавни имоти и е спестила около 625 млн. лири годишно от разходи за управление на недвижимостите, изчисляват от финансовото министерство.

Очакванията са, че до 2020 г. страната би могла да набере около 6 млрд. паунда от продажбата на сгради.

Новата агенция няма да притежава единствено военните имоти и имотите в чужбина, които са собственост на външното министерство. То запазва контрола си върху дипломатическите мисии, но ще трябва да изготвя годишен бюджет за управлението на сградите при пазарни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още