IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордни инвестиции на пазара на логистични площи в ЦИЕ през 2014 г.

Полша затвърждава позициите си на водещ пазар в региона

15:13 | 12.03.15 г.
Рекордни инвестиции на пазара на логистични площи в ЦИЕ през 2014 г.

Рекордни инвестиции на пазара на логистични имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през 2014 г. отчита консултантската компания DTZ.

През миналата година са сключени сделки за почти 1,7 млрд. евро в региона, посочва компанията, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu. Това е четири пъти повече спрямо инвестициите в този сегмент от пазара, които обичайно са регистрирани в Централна и Източна Европа.

Най-силна е била активността в Полша и Чехия, отчита компанията. В двете страни са вложени съответно 720 и 734 млн. евро, като преобладават големите, портфейлни сделки.

Пазарът на логистични площи в региона се облагодетелства от подобряващата се икономическа среда. Централна и Източна Европа изпреварва еврозоната по отношение на растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) – съответно 3,2% срещу 2,2%, индустриалното производство – 6,3% спрямо 3,9%, и международната търговия – 8,8% спрямо 7,5%. Очаква се тази тенденция да се задържи в средносрочен план.

Почти 3 млн. кв. м логистични площи са усвоени в Централна и Източна Европа през 2014 г., показват данните на компанията. За сравнение, дългосрочното средно равнище на усвояване е значително по-ниско – 2,2 млн. кв. м. В сравнение с 2013 г. усвоените площи обаче отбелязват минимално понижение от порядъка на 100 хил. кв. м.

Полша отново затвърждава позициите си на водещ пазар с 1,9 млн. кв. м усвоени площи.

Делът на свободните площи в логистичния сегмент варира в широки граници между държавите от Централна и Източна Европа – от 5,8% в Полша до почти 16% в Унгария, но тенденцията е да намалява. Средният дял на свободните площи за региона се е свил до под 10 на сто през 2014 г. спрямо 12,5% година по-рано.

Наемите остават стабилни  - от средно 3,25 евро за кв. м в Унгария до 5,25 евро в Полша. Все още наемателите са в по-силна позиция и успяват да си извоюват сериозни отстъпки от наемодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още