IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ножицата между капиталовата и наемната стойност в Европа се разтваря

Сегашният цикъл е задвижван от частния капитал, а не от инвеститорите, които разчитат на дългово финансиране, според международен консултант

10:33 | 11.03.15 г.
Ножицата между капиталовата и наемната стойност в Европа се разтваря

Ножицата между капиталовата стойност на имотите в Европа и оценката им на базата на наемите от тях продължава да се разтваря, сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

През последните четири години темпото, с което се разширява пропастта, се засилва на фона на ръста на инвестиционната активност и достига 37% през първото тримесечие на тази година спрямо достигнатото историческо дъно от 15%.

Разликата е значително по-голяма на зрелите пазари, предпочитани от инвеститорите, които искат да съхранят капитала си – в Лондон например тя достига 54%, докато в Мадрид е 22%.

„През последните 15 години най-голямо несъответствие между капиталовите стойности на имотите и оценката им на базата на наемите се отчиташе в периодите на засилена инвестиционна активност, особено през 2007 г., когато достига 36%, и през 2014 г., когато достига 37%“, коменитра Ери Мицостергиу, директор на европейските проучвания в компанията.

Инвестиционният пазар не се движи само от икономическите фундаменти и от очакването за ръст на наемите, а основно заради тежестта на капитала в имота. Високите експозиции към сектора на имотите оказват силен натиск върху доходностите, като спадът им изпреварва темпа на ръст на наемите, посочват още експертите.

Ниските лихви също подхранват доверието на инвеститорите в сектора на имотите, особено към водещите пазари. Въпреки ниската доходност от първокласните активи имотите се считат за по-атрактивна инвестиция в сравнение с правителствените облигации. Същевременно програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени улеснения също създава по-добри перспективи за развитие на сектора.

Сегашният цикъл е задвижван от частния капитал, а не от инвеститорите, които разчитат на дългово финансиране, допълват от компанията.

Експертите отбелязват, че наемите на офис площи в централните бизнес райони и капиталовите оценки на същите тези площи са около 8 на сто под пиковите стойностости, достигнати през 2007 г., т. е. пазарът продължава да има потенциал за растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още