IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелите стават все по-атрактивни за инвеститорите в имоти

Секторът носи по-добра доходност и печели от икономическото възстановяване и растящия брой на туристите

10:44 | 09.03.15 г.
Хотелите стават все по-атрактивни за инвеститорите в имоти

Инвеститорите вероятно ще вложат повече пари в покупката и строителството на хотели през тази година, с фокус върху бюджетните и бизнес хотели, пише Ройтерс.

Според прогнозите през тази година обемът на инвестициите в хотелския сектор ще достигне най-високото си ниво от началото на световната криза, допълва информационната агенция.

Секторът се радва на облагите на икономическото възстановяване и нарастващ брой на туристите по света. Същевременно доходността от инвестициите в хотели е значително по-атрактивна в сравнение с офисите, търговските имоти и логистичните и индустриални сгради.

„Не става въпрос за това колко инвеститорите харесват хотелите, а че търсят по-добра възвръщаемост на парите си в сравнение с тази, която получават от държавните облигации“, коментират от правната кантора BLP.

В някои райони обаче вече се наблюдава „прегряване“ на пазара на хотели, което поставя сериозни предизвикателства пред инвеститорите да достигнат целите си за доходност от порядъка на 6,5 – 7,5%. Това ги принуждава да търсят неексплоатирани ниши – например лайфстайл хотели, които обслужват ново поколение туристи, търсещи не просто място, където да спят.

Престижните трофейни хотели в Ню Йорк, Лондон и Париж също ще продължат да са във фокуса на инвеститорите, тъй като институционалните инвеститори и богатите физически лица търсят активи, които да са стабилни за по-дълъг период от време.

Тъй като обаче туристите внимават за разходите си, най-висока доходност носят инвестициите в хотели в бюджетния сектор. Хотелските вериги, като например Marriott, масово обявяват планове за разрастване точно в този сегмент от пазара.

„Има недостиг на добър, качествен бюджетен продукт и смятам, че ще видим по-силна активност в този сектор“, коментира пред Ройтерс Патрик Фицгибън, старши вицепрезидент по развитието на Hilton за Европа и Африка.

От консултантската компания Christie + Co прогнозират, че инвеститорите, които търсят по-висока доходност, ще се ориентират към Южна Европа – Гърция, Италия, Испания, Португалия.

Консултантите от HVS допълват, че високите цени във водещите градове, като Лондон, Париж и Ню Йорк, насочват инвеститорите към по-малки градове. Това е особено видимо във Великобритания, където се наблюдава силен ръст на заетостта в хотелите и на приходите от стая в градове като Манчестър и Единбург на фона на нарастващите мини ваканции.

Същевременно хотелските вериги все повече предпочитат да не притежават сградите, а да ги наемат. В тази връзка консултантската компания JLL прогнозира, че през тази година сделките с хотели ще достигнат обем от 68 млрд. долара в глобален план – с 15% повече спрямо 2014 г., което е и най-добрата година от 2007 г. насам. От тях приблизително 25 млрд. долара ще бъдат инвестирани в Европа, прогнозират още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още