IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оксфорд е най-търсената британска дестинация за имоти извън Лондон

Цените в известния с университета си град са се увеличи с над 6% спрямо година по-рано

17:28 | 19.02.15 г.
Оксфорд е най-търсената британска дестинация за имоти извън Лондон

Оксфорд е най-търсената дестинация за имоти извън Лондон във Великобритания, привличайки хора със своя международно признат университет, показа изследване на компанията за недвижими имоти Knight Frank, цитирано от Property Wire.

Цените са се увеличили с 1,8% в периода между октомври и декември 2014 г., а на годишна база покачването на пазарните стойности в града е 6,1%. Търсенето на жилища на стойност между 1 и 2 млн. паунда е било особено силно.

Knight Frank отбеляза, че основен двигател на пазара на имоти в Оксфорд е търсенето на жилища от купувачи, живеещи извън града. Всъщност делът на подобни купувачи е нараснал повече от два пъти през 2014 г. в сравнение с предходната година, което представлява 52% от всички продажби на Knight Frank в града през миналата година в сравнение с едва 24% през 2013 г.

Търсенето от лондончани, които желаят да се преместят в Oксфорд, е нараснало значително на годишна база – от 3% до 18%, като много от хората искат да се възползват от относителната ценова разлика, която в момента съществува между цените на жилищата в столицата и в Оксфорд. Делът на международните купувачи в града също е нараснал – до 17% през 2014 г. в сравнение с 11% в предходната година.

Достъп до най-качественото образование в страната, силна местна заетост, както и подобряването на транспортните връзки в Лондон, включително и новата железопътна линия между Оксфорд и столицата, са помогнали за стимулиране на силното търсене в Оксфорд, се посочва още в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още