IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания забавят ръста си

Лондон отново е шампионът на страната по поскъпване на жилищата

10:00 | 18.02.15 г.
Цените на жилищата във Великобритания забавят ръста си

Цените на жилищата във Великобритания продължават да се увеличават, макар и с по-бавни темпове, сочат данните на британския статистически институт, цитирани от Financial Times.

Като цяло за страната цените са нараснали с 9,8% към края на декември 2014 г. на годишна база, показва статистиката. Темповете на ръста обаче се забавят.

В Лондон отново е отчетен най-силният ръст на цените на жилищата на Острова – 13,3% на годишна база. Повишението обаче видимо забавя темпове.

Данните на британския статистически институт се базират на приключените сделки. Те обикновено се забавят в сравнение със статистиката на частните компании, но са по-точни, отбелязва изданието.

Икономистът в IHS Global Insight Хауърд Арчър прогнозира, че тази година цените на жилищата във Великобритания ще се увеличат със “солидните, но в никакъв случай впечатляващи” 5%.

Ръстът на доходите на Острова и разширяването на заетостта подкрепят цените на имотите в страната. Същевременно обаче затегнатите условия за кредитиране на банките, по-стриктните проверки на бъдещите кредитополучатели и осъзнаването, че лихвите скоро ще се върнат към ръст потискат активността.

Отделно много купувачи решиха да изчакат заради силните ръстове на цените в определени, предпочитани от тях райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още