IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в жилища в Германия са намалели през 2014 г.

Понижението се обяснява с разширяването на активността в регионите в страната, където цените са по-ниски

09:45 | 02.02.15 г.
Инвестициите в жилища в Германия са намалели през 2014 г.

Обемът на инвестициите в жилищни имоти в Германия достига над 12,1 млрд. евро през 2014 г., сочат данни на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Това обаче представлява спад от 14 на сто на годишна база, макар че броят на портфейлите от жилища и на отделните жилищни единици, които са били обект на сделка, остава относително стабилен.

Спадът вероятно се обяснява с по-слабата активност на пазара в Берлин, където и цените са по-високи. Въпреки че през 2014 г. столицата на Германия остава най-предпочитаният от инвеститорите в жилищни имоти пазар, делът на сделките в града се е свил до 14 на сто от общия обем на трансакциите спрямо 44% през 2013 г.

Същевременно компанията отчита засилване на активността на инвеститорите на регионалните пазари в страната, особено в Южна Германия.

Заради изместването на интереса към по-малките градове средната цена на едно жилище през 2014 г. се понижава с 15 на сто до 53 400 евро. В Берлин средната цена достига 76 хил. евро, тъй като инвеститорите се насочват към второстепенни локации в града.

Публичните жилищни асоциации са били най-големите купувачи на жилищни имоти в Германия през миналата година, сочат още данните. Общо 77% от общия обем на трансакциите са генерирани от местни инвеститори, 9% - от австрийски, а 5% - от американски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още