IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ипотечният пазар в Испания се възстановява

Очаква се през тази година позитивните тенденции да наберат скорост заради програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ

13:00 | 28.01.15 г.
Ипотечният пазар в Испания се възстановява

Ипотечните кредити в Испания нарастват за шести пореден месец през ноември 2014 г., отчита националният статистически институт на страната, цитиран от Ройтерс.

Очаква се през тази година възстановяването на ипотечния пазар в Испания да набере скорост на фона на разхлабената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), отбелязва информационната агенция.

Броят на отпуснатите ипотечни кредити в Испания се е увеличил с малко над 14 на сто през ноември 2014 г. на годишна база, а спрямо октомври – 12 на сто, показват данните.

Според испанския портал за имоти Fotocasa програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи ще създаде допълнителни „подсладители“ за ипотечния пазар в страната, тъй като ще окаже натиск върху индекса Euribor, който се използва при определянето на лихвените нива.

Пазарът на имоти в Испания преживя тежка криза, като цените на недвижимостите отбелязаха спад през шест поредни години. В момента цените са с около 40 на сто по-ниски спрямо пика, достигнат през 2007 г.

Сривът на пазара причини и тежка банкова криза, заради което испанските власти потърсиха поощ от Международния валутен фонд и европейските си партньори.

Испанските кредитори вече започнаха да се възстановяват от проблемите, свързани със сектора на имотите в страната. През последните седмици се наблюдава спад на лихвите по ипотеките, предлагани от финансовите институции. Средната лихва по ипотечен заем в Испания се е понижила до 3,49% през ноември 2014 г. спрямо 4,29% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 24.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още