IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори в бизнес имоти в САЩ засилват активността си

Най-видима е тенденцията в Ню Йорк

13:23 | 23.01.15 г.
Чуждите инвеститори в бизнес имоти в САЩ засилват активността си

Чуждестранните инвеститори в имоти в САЩ вече не се интересуват само от трофейни активи. Все по-често те се присъединяват на ранен етап от изграждането на нови проекти с надеждата, че те ще са следващият Rockefeller Center или Chrysler Building, пише WSJ.

Японската Mitsui Fudosan Co. например миналия месец успешно финализира сделката за финансиране на офис кула в Манхатън. Проектът се оценява на 1,4 млрд. долара. Компанията плати на базираната в Ню Йорк Related Cos. 259 млн. долара за дял от 92% от терена.

В момента строителството на най-известните нови небостъргачи се осъществява основно благодарение на чуждестранно финансиране, включително и от държавни инвестиционни фондове на страни от Близкия Изток и Азия.

“Все повече нови имена, нови лица, нови инвеститори с голям капацитет навлизат на пазара в последните две години”, коментира Джеф Блау, главен изпълнителен директор на Related, един от най-големите строители на бизнес имоти в САЩ.

Преди компанията се е обръщала предимно към пенсионните фондове и частни инвестиционни компании за финансиране на проекти. Сега обаче повечето участници на пазара са чужди.

През миналата година чуждестранни инвеститори са вложили над 45 млрд. долара в бизнес имоти в САЩ. Обемът на инвестициите е най-голям от 2007 г. насам, когато чуждите инвестиции на пазара на бизнес имоти в страната достигна 47 млрд. долара.

Тенденцията е валидна за всички водещи градове в страната, но е най-видима в Ню Йорк. Китайската компания Greenland например финансира строителството на мащабен жилищен проект в Бруклин, оценяван на над 5 млрд. долара. Инвеститор от Сингапур пък подкрепи изграждането на небостъргач до Музея за модерно изкуство, а инвестиционният фонд на Кувейт е главният инвеститор в друг голям проект. Друг китайски инвеститор пък планира да изгради на брега на р. Хъдзън най-високата сграда в щата Ню Джърси.

Агресивните стратегии на чуждестранните компании през последните няколко години доведоха до много въпроси, включително и дали те не са твърде оптимистично настроени за развитието на пазара на бизнес имоти в САЩ. Същевременно местните инвеститори продължават да подхождат консервативно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още