IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Холандия отбелязват ръст за първи път от 2008 г.

Средната цена на имот в страната достига 215 хил. евро, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти

09:05 | 22.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в Холандия отбелязват ръст за първи път от 2008 г.

Цените на жилищата в Холандия са се повишили с 0,9% през 2014 г. спрямо предходната година, сочат данните на националния статистически институт на страната. Това е първото повишение от началото на финансовата криза през 2008 г., съобщава Ройтерс.

От юни 2014 г. насам цените на жилищата в Холандия остават относително стабилни на ниво от около 19% под пиковите равнища, достигнати в средата на 2008 г.

Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти средната цена на едно жилище в Холандия е достигнала 215 хил. евро през 2014 г., което е сходно с нивото от 2003 г.

Жилищният пазар в страната “прегря” преди кризата, а банките обикновено отпускаха ипотечни кредити в размер, надвишаващ 6 пъти годишния доход на кредитополучателите.

С настъпването на кризата правителството забрани отпускането на заеми, по които за определен период от време кредитополучателите погасяват само лихвата. Властите също така постепенно прекратиха и практиката за намаляване на облагаемия доход с лихвените плащания. Тези ходове допълнително потиснаха пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още