IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в България изостава спрямо средното за ЕС

Ирландия е европейската страна с най-отчетливо възстановяващ се жилищен пазар, показват данните на Евростат

13:32 | 21.01.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на цените на жилищата в България изостава спрямо средното за ЕС

Ръстът на цените на жилищата в България през третото тримесечие на 2014 г. изостава спрямо повишението в Европейския съюз (ЕС) като цяло, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

За периода юли-септември 2014 г. цените на жилищата у нас са се увеличили с 0,2% спрямо предходното тримесечие и с 1,8% на годишна база, докато в ЕС са отчетени ръстове от съответно 1,1% и 2,3%.

Основен двигател на растежа са цените на имотите в няколко страни в Северна Европа. Най-силно годишно увеличение на цените на жилищата през третото тримесечие на миналата година е отчетено в Ирландия – 15 на сто. Жилищният сектор в страната пострада тежко заради кризата, но през последната година започна уверено да се възстановява на фона на засиления интерес към страната от международни инвеститори и в имотите, и в реалната икономика. 

Естония, Латвия и Литва също се нареждат сред държавите в ЕС с най-силен ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2014 г. – съответно 13,2%, 11,7% и 10,1% на годишна база.

Великобритания и Швеция са другите две държави с най-отчетливо увеличение на цените на жилищата за периода – съответно 11,7% и 10,3%.

Ирландия е и страната с най-силен тримесечен ръст на цените – 6,2%, следвана от Латвия и
Хърватия със съответно 4,9% и 4,7%.

На другия полюс е жилищният пазар в Словения, където е измерен най-силен спад на цените на имотите на годишна база за периода – 5,4%. Следва Италия с намаление на годишна база от 3,8%, а след нея е Румъния с понижение от 2,3%.

Словения е и държавата с най-силен тримесечен спад на цените на жилищата – 1,1%, следвана от Румъния и Малта със съответно по 0,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
OPASEN
преди 9 години
Как лесно предсказваш бъдещето само :-))) ха хаВсъщност, цените ще се вдигат и който не го е разбрал, а има възможност да си купи, той ще си скубе косите след няколко години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
jeger333
преди 9 години
С Българският стандарт на живот там едвали ще успееш да си купиш? Цените започват от 90 000 евро нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
pepince
преди 9 години
Аз съм се насочила към Сомалия, много ми харесва бреговата ивица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
vechil
преди 9 години
Ами много ясно че изостава ! За в бъдеще дори няма да има ръст ! В тая бедна държава кой да дойде и да купува ! Все едно да купуваш жилище в етиопия същата работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още