IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в Европа ускоряват продажбите на проблемни кредити за имоти

Най-големите купувачи са частни инвестиционни групи от САЩ, според консултантска компания

09:01 | 20.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Банките в Европа ускоряват продажбите на проблемни кредити за имоти

Европейските банки са увеличили продажбите на проблемни кредити, свързани със сектора на имотите на фона на наплива от инвеститори, пише Financial Times, като се позовава на данни на CBRE Capital Advisors.

Продажбите на кредитни портфейли са записали ръст от 133% на годишна база през 2014 г. до 49 млрд. евро, посочва консултантската компания.

Най-големите купувачи са частни инвестиционни групи от САЩ. Те са участвали в 79% от сделките, сключени през миналата година, посочва още компанията. Този тип инвеститори търсят предимно големи пакети, което се е отразило и на стойността на големите сделки – тя е нараснала от средните 441 млн. евро през 2013 г. до 683 млн. евро през 2014 г.

Близо две трети от продажбите на кредити, свързани с имоти, през 2014 г. са били във Великобритания и Ирландия, а 13% – в Испания, където реализираният обем през миналата година е бил два пъти по-голям спрямо предходната, показват още данните.

Германските банки продължават да изостават с темповете на продажба на проблемни кредити за имоти, макар че бяха един от най-големите източници на финансиране за сектора преди кризата. От британските банки най-активни на пазара бяха Lloyds и Royal Bank of Scotland, като втората планира да ускори продажбите на дългове.

През миналата година на пазара са били предложени 22 кредитни портфейла на стойност над 500 млн. евро. Всички са били закупени от частни инвестиционни групи.

Според Пол Люис, старши директор в BRE Capital Advisors, банките са постигнали значителен напредък в намаляването на задлъжнялостта през миналата година, но имат да извървят дълъг път.

Европейските банки разполагат с второстепенен кредитен портфейл, свързан със сектора на имотите, оценен на 264 млрд. евро, според резултатите от изследване на Cushman & Wakefield, публикувано през октомври 2014 г. Близо 40 на сто от този портфейл е концентриран в Испания. Досега според консултантската компания са продадени заеми за 97 млрд. евро.

В резултат на засиления интерес на инвеститорите отстъпките от стойността на портфейлите, предлагани на пазара, са се свили от 63 на сто през 2012 г. до 44 на сто през 2014 г.

Същевременно консултантите отчитат и ръст на новия дълг в сектора на имотите. Той обаче е наполовина по-малък в сравнение с 2007 г. – пиковата за пазара преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още