IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на строителната продукция в България изостава в сравнение с ЕС

Най-силен годишен ръст на строителната продукция през ноември 2014 г. е отчетен в Испания

15:34 | 19.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на строителната продукция в България изостава в сравнение с ЕС

Годишният ръст на строителната продукция в България през ноември 2014 г. изостава от повишението в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През ноември 2014 г. спрямо ноември 2013 г. строителната продукция в България се е увеличила с 1,4%, докато в ЕС и еврозоната ръстът достига съответно 2,2%.

Месечният спад на строителната продукция у нас изпреварва спада, отчетен в ЕС и еврозоната. У нас намалението през ноември 2014 г. спрямо предходния месец достига 0,5%, докато в ЕС и еврозоната е съответно 0,2% и 0,1%.

Като цяло сградното строителство в Европа се представя по-слабо в сравнение с гражданското/инженерно строителство, в което влиза и инфраструктурата. Подобна е и тенденцията в България.

Най-силен годишен ръст на строителната продукция през ноември 2014 г. е отчетен в Испания – близо 16 на сто, следвана от Швеция с почти 13% и Унгария с приблизително 9 на сто.

Същевременно най-силен годишен спад на строителната продукция през ноември 2014 г. е регистриран в Словения – над 11 на сто, Италия – близо 8 на сто, Португалия – почти 6 на сто, и Словакия – малко на д 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Този ръст се дължи на инфраструктурно строителство, а жилищното постоянно намалява навсякъде без изключения. Абсурдно е да има ръст в търсенето на жилища при положение, че има силен спад на работоспособните българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
Нормално,в Европа няма българската администрация и рекет от монополистите.Плащаш на кв.м строително разрешение !!! колкото плащаш и на архитект,който се е трудил и работил над проекта,прекарай си сам ток и вода,пък след години я си видиш парите.После едни хиляди документи да има хляб за некадърниците в общината и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
sdar
преди 9 години
Нормално, у нас се строи главно в столицата, там е дори презастроено. За сметка на малките градове, където човек трудно може да си намери за покупка свястно ново жолище. Да не ти се налага да търсиш, както се казва. Само панелки от едно време, които са пред рухване. А ново почти няма. Дано скоро да се саморегулира положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още