IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите във Великобритания с неочакван ръст в началото на 2015 г.

Намаляването на местни данъци накара значителен брой хора да обмислят закупуването на жилище в началото на новата година

12:47 | 19.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на имотите в Обединеното кралство се повишиха над очакванията през януари. Броят на потенциалните купувачи се увеличи, а предлагането на жилища продължи да изостава, показаха публикувани в понеделник данни от сайта Rightmove, цитирани от WBP online.

Средната офертна цена на имот във Великобритания се е увеличила между декември и януари с 1,4% спрямо спада от 2,2% месец по-рано. Анализатори коментират, че това е било неочаквано движение на цената нагоре, тъй като повече потенциални купувачи са излезли на пазара. Това доведе до увеличение на годишна база от 8,2%. Анализаторите от Rightmove заявяват, че основната причина за неочакваното увеличение се корени в намаляването на местните данъци, което насърчава купувачите.

Rightmove заяви, че перспективата за цялата година е пазарът на имоти да се забави малко. Нервите около изборите и ограниченията по ипотеките ще окажат влияние върху настроенията и това в крайна сметка ще доведе до по-ниски нива на трансакции спрямо миналата година.

„Статистиката за началото на 2015 г. показва правилна посока за хората, които сменят жилището си, като ранният коледен подарък от държавата да намали местните данъци може би накара хората да изпълнят новогодишните си резолюции и да започнат да се местят“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightside и анализатор на имотния пазар.

„Има повече позитивни признаци на ранна дейност вместо предизборен стрес или икономически тревоги. Въпреки това сме навлезли едва наскоро в годината и предстои да се види дали първоначалният ентусиазъм ще удържи“, допълва той.

Последният доклад на Bank of England показа, че търсенето на ипотеки във Великобритания за закупуване на имот е намаляло значително пред последното тримесечие на 2014 г. Големите заемодатели очакват леко възстановяване през следващите три месеца.

Хайърд Арчър от IHS Global Insight написа миналата седмица, че той „се съмнява, че отслабващата активност на пазара на имоти може да е близо до дъното и може да наблюдаваме възстановяване в ограничена степен през 2015 г. спрямо сегашните нива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още