IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в Гърция продължават да спадат

Най-голям спад има в големите градове и в скъпите райони

15:17 | 12.12.14 г.
Наемите на жилища в Гърция продължават да спадат

Темпът на спад на наемите на жилища в Гърция се увеличава в периода януари-септември по данни на статистическия орган на страната и Централната банка на Гърция, пише Ekathimerini.

Наемите започнаха да намаляват по-бързо след 2012 г., когато годишният темп на спад достигна достигна 2,1%. През 2013 г. той се увеличи до 6,8%, а през тази - 8,1% през първите девет месеца от годината, спрямо същия период през предходната.

Единствената положителна тенденция е забавянето през третото тримесечие на 2014 г., когато наемите намаляха средно с 6,6% на годишна база. Преди година спадът беше 7,7% спрямо предходната.

Наемите на жилищата ще продължат да спадат заради продължаващия натиск върху доходите на домакинствата и намаляващата покупателна способност.

Агенциите за недвижими имоти посочват, че най-голям спад се наблюдава в големите градове и села в скъпите райони, тъй като те са изправени пред сериозни трудности при намирането на наематели.

Дори и най-атрактивните къщи и апартаменти по отношение на цените трудно успяват да привлекат платежоспособните наематели заради високите данъчни задължения и безработицата в Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още