IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Гърция продължават да губят стойност

Понижението на цените на новите жилища достига 6,1% през третото тримесечие, а при по-старите имоти спадът е 7,5%

16:33 | 14.11.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Цените на жилищните имоти в Гърция са продължили да вървят надолу през третото тримесечие на годината, пише електронното издание Ekathimerini.com. Средната цена на жилищата се е понижила със 7% на годишна база, а за първите девет месецa на годината се отчита спад от 7,8%, сочат данни на централната банка на страната.

Банката е ревизирала в посока надолу и данните за първите две тримесечия на годината, както и за цялата минала година, което се тълкува като признак на негативно развитие на жилищния пазар. Според ревизираните стойности миналата година е отчетен годишен спад на жилищните цени от 10,9% (спрямо първоначална оценка за 10,3%). За първото тримесечие спадът е коригиран до 8,8% на годишна база (спрямо 7,5%), а за второто – до 7,7% (от 7,3%).

Понижението на цените на новите жилища (построени през последните пет години) достига 6,1% през третото тримесечие, а при по-старите имоти спадът е 7,5%.

По райони в Атина се наблюдава значително по-силно поевтиняване на жилищата в сравнение с другите големи градове – 9% на годишна база за периода юли – септември. В Солун намалението на цените е 6,5%, в другите големи градове – 5,5%, а в останалата част на страната – 4,6%.

Отделни данни на Property Prices Observatory към оценителската компания Geoaxis сочат, че цените на земята в Атина също са паднали през третото тримесечие – с 4,4% на годишна база, въпреки че тази част от пазара доскоро оставаше незасегната от икономическата криза поради недостиг в предлагането.

От Geoaxis очакват спадът да продължи и през последното тримесечие на годината, но изразяват увереност, че „сме много близо до края на цикъла на спад“.

Междувременно строителната активност в Атина се е свила с 18,6% на годишна база през първите осем месеца на годината, според данни на гръцкия статистически институт за издадените разрешителни за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Защо пишете като си нямате и идея? Апартамент в Гърция на 100м от плажа с една спална се води 38 кв по документи(там не се включват две големи тераси и общи части) по български *** стандарти този апартамент би бил 65 кв. Данъка му е 320 евро на година,а наема на вечер е 70 евро.Това са факти,а не предположения на - чух от един на който му казали.Но нали сме нация от политици,футболни треньори,вече и боксьори,затова сме номер '' 1 ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
gabarduk
преди 9 години
съмнява ме. в една Испания например можеш да купиш жилище на цени като в БГ но наемите са по високи.така че не драскайте глупости. в една Германия наемите ако не надвишават 2000е мисля че беше а това е минимума за доход и не се облага с данъци което е по добре и от БГ. така че драги съфорумци рентиерството си го е имало и ще си го има докато свяр светува . амин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 4
bulgarian lev
преди 9 години
Само у наша цъфнала държава се напъват до риск да си спукат хемороидите да покачат цените на кутийките, особено в София и морето. Данъците смешни, а реват че няма пари в бюджета!? Но съм сигурен че го обмислят и този номер. Няма как, те скоро ще ни размахат пръст от Европа. Нека се понабутат още играчи, да купят по на 1000-1500 евро на квадрат и тогава с данъците ще видим колко ще стане цената. Скоро е този момент. След банките, следва влагане в имоти, после данъци както в Гърция. Пък и ситуацията у нас не е по-различна от тази в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
ДХДО
преди 9 години
"В нормалния свят жилището е консуматив както колата или компютъра, не е нито актив, нито ценност."Не ги обяснявай на нас тези работи, опитай се да ги обясниш на мацките! Смело мога в аванс на какъв успех можеш да разчиташ в подобно начинание :-) ... а човек все пак се налага да се възпроизвежда и излиза, че му се налага да прави някой компромиси с убежденията си по най-разнообразни въпроси :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 31
studioaa
преди 9 години
Във всяка нормална страна годишните данъци върху имота са от 60% до 90% от годишния му наем, в това число включваме САЩ, Германия, Великобритания, Канада, но не ***. България е единствената страна, в за която знам, че наема се е превърнал в паразитна индустрия за милиарди, която гони младите в чужбина и облагодетелства тесен кръг от имотни фараони. За да докажа своето твърдение просто ще спомена, че пред 2008г родните икономически "тигри" София и Варна държаха цена на имотите около двойно на цените в Лондон и 50% по-скъпо даже от Хонгконг на база на доходите. Тази типично българска просотия "моят дом е моята крепост и той ми е най-скъпото", не съм виждал никъде освен у нас, а аз съм бил в поне 15-на държави от 3 различни континента. В нормалния свят жилището е консуматив както колата или компютъра, не е нито актив, нито ценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
toto
преди 9 години
какво друго да се очаква, след като годишните данъци за едно жилище в Гърция се доближават по размер до годишния наем за същото жилище. Не включваме дохода който трябва да доказваш всяка година ако си местен... касови бележки дето трябва да събираш като ненормален и други глобички и такси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още