IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сграда в Сидни стана най-добрият небостъргач на годината

Обектът разполага с вертикални градини от 1 120 кв. м, обхващащи целия небостъргач

15:25 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Сграда в Сидни стана най-добрият небостъргач на годината

Жилищната сграда One Central Park в Сидни бе обявена за най-добрия небостъргач на годината от Съвета за високи сгради и градска среда - Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH).

Изборът на тази неправителствена организация към базирания в Чикаго Институт на технологиите е бил направен измежду 88 предложения, пише Guardian.

Проектът на френското архитектурно студио Ateliers Jean Nouvel и австралийския PTW е бил избран заради използването на устойчиви технологии по нетрадиционен начин.

Дизайнът на сградата според журито е впечатляващ и уникален в сравнение с всички останали от категорията, защото прави използването на устойчиви технологии абсолютно видно и разпознаваемо.

Според специалистите новата сграда в Сидни може изцяло да промени отношението към проектирането на екологични градски пространства.

Френският ландшафтен специалист Патрик Блан е бил натоварен да проектира вертикални градини от 1 120 кв. м, за да се покрие повърхността на сградата. 35 200 растения от 383 различни видове са били използвани, включително и акации.

Градините използват капко-разпръсквателна поливна система с дистанционно управление  и специален процес, разработен от Блан. Тя позволява на растенията да растат без почва по стената (процесът се нарича хидропоника), като се използват и хелиостати (системи от огледала, които се завъртат по посока на слънцето, за да отразяват светлината).

Завършена в края на 2013 г., сградата с 623 апартамента е само една част от проект за 2 млрд. долара със смесено предназначение. Central Park е съвместен проект на Frasers Property и Sekisui House и се намира в централната част на Сидни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още