IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган предизвика гнева на противниците си с двореца за 615 млн. долара

Сградата е създадена според изискванията на турския президент

15:06 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Палат, който е четири пъти по-голям от Версай. Специално създаден самолет Airbus. Десетки служители.

Откакто стана президент на Турция през август, Реджеп Тайип Ердоган превърна поста си в ново седалище на властта, което трансформира начина, по който Турция бива управлявана. И прави всичко възможно, за да се увери, че разполага с всичко необходимо, за да затвърди това, пише Bloomberg.

Новият дворец, който беше открит през миналата седмица, първоначално беше предназначен за министър-председателя. Сградата струва около 615 млн. долара, посочва официалната новинарска агенция Anadolou, позовавайки се на изказване на министъра на финансите Мехмет Шимсек. Самолетът струва 185 млн. долара, твърди Шимсек и допълва, че той е реновиран според желанията на самия Ердоган.

Тези разходи предизвикаха гнева на противниците на турския президент, които го обвиняват, че погазва политическата система на страната, твърди Атила Йешилада, икономист на консултантската компания GlobalSource Partners.

Дворецът, който е построен в национален парк, показва „засилващото се усещане на Ердоган, че стои над страната, която управлява, и над върховенството на закона“, коментира Йешилада. „Който критикува Ердоган и поведението на управляващия елит, е определян като национален предател“.

От офиса на Ердоган не коментират огромната инвестиция в имота. На среща на управляващата партия през март тази година Ердоган заяви, че „никой не може да попречи на изпълняването на проекта на тази сграда“.

„Ако са достатъчно силни, нека дойдат и я разрушат“, категоричен е той.

Новата резиденция на президента, т. нар. Бял дворец (Ak Saray), е създаден отчасти според изискванията на Ердоган. Сградата разполага с 1000 стаи, украса от зелен гранит и копринени тапети, твърди Тезджан Каракуш, председател на Камарата на архитектите в Анкара, която се опита да спре строежа на двореца, завеждайки 33 съдебни дела от 2007 г. насам.

Застроената площ на двореца е 289 хил. кв. м. и надвишава по площ тази на най-големия дворец в света – този на султана на Бруней, който е завършен през 1984 г. и според Книгата на Гинес струва 442 млн. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още