IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори от Германия засилват вложенията в имоти

Инвеститорите планират разширяване на присъствието си в Северна Америка и Азия

09:04 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Институционалните инвеститори от Германия засилват вложенията в имоти

Германските институционални инвеститори възнамеряват да увеличат вложенията си в сектора на имотите на фона на нарастващия интерес към пазари извън техния роден, сочат данни от специално проучване, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Изследването обхваща институционалните инвеститори с активи под управление на стойност над 50 млрд. евро, включително пенсионни фондове и застрахователни компании, като е приключени през септември 2014 г. Проучването покрива около 14% от пазара на германските специални фондове за инвестиции в имоти.

Участниците в проучването са вложили в имоти 12% от общия обем на инвестициите им, като се очаква през следващите 12 месеца вложенията в сектора на имотите да се разширят до 12,8%.

Една от причините институционалните инвеститори да се насочват към сектора на имотите са ниските лихви. Целите им за възвръщаемостта трудно биха могли да се осъществят само от инвестиции в инструменти с фиксирана доходност и нискорисков портфейл, обяснява Александер Таненбаум, управляващ директор на звеното за инвестиции в имоти на Universal-Investment.

Що се отнася до типа на инвестициите, резултатите от изследването показват, че нараства интереса към индиректните вложения в сектора на имотите. Досега директните инвестиции на респондентите представляваха около 54% от вложенията им в сектора към имотите, а 46% се осъществяваха чрез фондове. Половината от участниците в изследването обаче посочват, че планират да увеличат инвестициите си в специалните отворени фондове за имоти съгласно законодателството в Германия и Люксембург. Около 10 на сто планират да направят вложения и чрез нов инвестиционен инструмент.

Само 50 на сто от анкетираните са заявили, че предпочитат директните инвестиции в имоти.

Променят се и географските нагласи. В момента около 72% от инвестициите в имоти на анкетираните са в сектора на имотите в родината им. Паневропейските инвестиции са 17,3%, във Великобритания и Ирландия – 4%, Северна Америка – малко над 2%.

Фокусът продължава да е върху пазара на имоти в Германия, който ще привлече 63,5% от планираните инвестиции, показват резултатите от проучването. Паневропейските инвестиции ще заемат 11% от общия обем на вложенията в сектора, а тези в Северна Америка се планира да бъдат увеличени до 11%. Очаква се и значителен ръст на инвестициите в сектора на имотите в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още