IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски финансов конгломерат предлага заеми за първоначалните ипотечни вноски

Практиката е спорна и беше заклеймена от две местни правителства

16:00 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайски финансов конгломерат предлага заеми за първоначалните ипотечни вноски

Една от най-големите финансови компании в Китай предлага заеми, с които купувачите на имоти да си осигурят необходимата първоначална вноска по ипотеката, пише Wall Street Journal.

Тенденцията за отпускане на заеми за първоначалната вноска може и да побутне пазара на имоти в страната, но засили опасенията за рисковете пред финансовата система, отбелязва изданието.

Ping An Insurance Group Co., един от най-големите китайски застрахователи и финансови конгломерати, започна да предлага потребителски кредити, с които потребителите могат да покрият необходимата първоначална вноска при покупка на жилище. През миналия месец компанията е осигурила средства на купувачи на жилища в 121 проекта в цялата страна.

Подобни кредити са необичайни за Китай. Купувачите на първи дом трябва да осигурят около 30 на сто от цената на жилището, а на втори дом - около 60% от цената.

Компанията пояснява, че тези заеми подпомагат хората, на които не им достига някакъв дял от първоначалната вноска, както и хора, които биха искали да купят по-голямо жилище.

Джулия Джу, на 26 г., например планира да използва като обезпечение имоти на родителите ѝ, за да си осигури заем от Ping An за първоначалната вноска за бъдещия ѝ собствен дом. Тя споделя, че заради обезпечението, което предоставя, лихвата по кредита може да се намали значително, а същевременно това ѝ помага да си осигури финансирането, което не достига за първоначалната вноска.

Ping An засега е най-голямата китайска компания, която предлага подобна услуга. Преди това такива опити са правили по-малки компании, предимно от строителния сектор. Те обаче не постигнаха особени успехи. Местните правителства в Шънджън и Гуанджоу дори заклеймиха тази практика. Според властите това противоречи на политиката на Централната банка по отношение на съфинансирането от страна на купувачите.

Програмата набира скорост точно в момент, в който китайският пазар на имоти осезаемо се забавя. Продажбите на жилища са се свили с близо 11% от началото на годината до края на август, въпреки усилията и на строителните компании, и на местните власти.

Китайците са значително по-предпазливи, когато става въпрос за ипотечно кредитиране. Въпреки че делът му нараства, делът на ипотечните дългове достига само 18% от брутния вътрешен продукт (БВП), докато в САЩ нивото достига около 55 на сто от БВП.

Икономисти предупреждават, че е изключително опасно да се увеличават задълженията по ипотеките в момент, в който цените на жилищата започват да се понижават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още