IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гражданство срещу инвестиция в имот - какво предлагат Карибските програми?

Малките страни от Карибския басейн се опитват да финансират важни за туризма проекти, като буквално търгуват с паспорти

10:52 | 03.10.14 г.
Гражданство срещу инвестиция в имот - какво предлагат Карибските програми?

Кредитирането все още е затегнато в региона на Карибите, но няколко от държавите предприеха нетрадиционни методи, за да насърчат финансирането на строителни прокети – продажбата на гражданство, пише Wall Street Journal.

Пазарът на ваканционни имоти на Карибите се възстановява неравномерно от кризата. Продажбите и цените на старите жилища нарастват на по-големите пазари, които имат директна връзка със САЩ. Новото строителство обаче, както и продажбите на новопостроени вили, буксува, особено в по-малките държави, от които конвенционалните кредитори все повече се отдалечават.

Едно от решенията, които взеха властите в Сейнт Китс и Невис, Гренада и Антигуа, беше на определени инвеститори да им се дава гражданство. Условието е хората да похарчат определена сума, за да финансират парцели за строителство с проекти и хотели. Така островите осъществяват важни за туризма им проекти, а инвеститорите получават паспорти, които им отварят много врати.

Тези програми привличат инвеститори от Китай и други държави, които попадат под редица ограничения, включително и визови, за да пътуват по света. Карибският паспорт автоматично дава право на гражданите да пътуват свободно до почти всяка точка на света.

Някои от инвеститорите могат и да намалят данъците си като граждани на карибска държава, макар и от тях обикновено да се изисква да прекарват определен период от време в нея.

Нарастващата популярност на тези програми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции разкрива трудностите за получаването на конвенционално финансиране от страна на Карибските държави. Много от тях страдат заради свиването на туризма и по-трудния достъп заради самолетните полети, а същевременно трябва да се борят с щетите от тропическите бури. Кредиторите пък са особено предпазливи по отношение на тези държави, особено след като много от собствениците на луксозни проекти фалираха заради кризата и голяма част от комплексите останаха построени наполовина.

В Сейнт Китс и Невис например инвеститорите, които искат да получат гражданство, трябва да вложат в имот 400 хил. долара. Гренада започна да изпълнява подобна програма през миналата година.

Въпреки примамливите условия обаче купувачи трудно се намират. Карибските програми се различават от европейските по едно единствено нещо – процесът е значително по-бърз и опростен. Опасностите обаче остават – властите се опасяват, че тези програми отварят широка врата на хора, замесени в пране на пари и други криминални дейности.

През май американското финансово министерство предупреди банките да внимават с иранци, които се възползват от Карибските програми за гражданство срещу инвестиции. Други държави пък дават сигнал, че може и да наложат по-големи рестрикции на пътуванията на граждани с карибски паспорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още