IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия въвежда "таван" на наемите в търсените райони от 2015 г.

Спорният проект регламентира и изплащането на комисионите на брокерите

11:21 | 02.10.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Германия въвежда "таван" на наемите в търсените райони от 2015 г.

Правителството на Германия одобри налагането на таван” на постоянно нарастващите наеми на жилищата в районите със засилено търсене, съобщава Financial Times. Законът ще влезе в сила от началото на следващата година и ще действа до 2020 г.

Предвижда се собствениците да нямат право да увеличават наемите с повече от 10 на сто над средното за района, в който се намира имотът, когато в него се настаняват нови наематели, за да се поддържа достъпността на жилищата, .

За да не се обезкуражава новото строителство обаче, новопостроените жилищни сгради се изключват от това правило. Така според германското правителство ще се избегне изостряне на проблема с недостига на жилища в градовете с по-засилен приток на хора.

Партията на Зелените в Германия, както и крайнолявата партия, разкритикуваха мерките и изключенията от тях. Според тях наемите на новите, луксозни жилища, значително ще увеличат средния наем за отделните региони, което ще доведе до изкривяване на пазара.

Въвеждането на “таван” на наемите в Германия беше предложено пред миналата година от социалдемократите, които станаха партньор в новата управляваща коалиция. Това беше и едно от условията им, за да подкрепят правителството на канцлера Ангела Меркел.

С новия законопроект се регулира и плащането на комисионите на брокерите на имоти. Предвижда се таксите да се покриват от страната по сделката, която е наела посредник, като в случаите на наемните взаимоотношения това обикновено е собственикът на жилището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Това, че няма да си плащате наема го няма в никой закон никъде. Мерките за защита на наемателите предвиждат огромна глоба при липса на договор на наем недеклариране на доход от наем както и "подоходно" облагане на 2-рия 3-ия и т.н имоти. Във Великобритания данъкът върху наема е около 80%. Такова чудо като Чичо Скрудж с 10-те апартамента под наем е абсолютно немислимо, само много богатите имат повече от 1 имот за дълги и то на много висока цена 7% данък на година. Системата е така замислена, че след като си хазяина си плати данъците и си приспаднете разходите за подръжка НЕ ОСТАВА НИТО ПЕНИ, а за печалба не може даже и да се мечтае. Така е още от преди WW2 или вече почти от век и това се следва от всички правителства без значение цвета. Абсурдно е англичанинът да е като чужденец в собствената си родина и да се съобразява с парите чуждите олигарси "равни начала" след като дядо му е умрял за да защити Англия от нацистите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не ти сфанаф мисълта. Значи в България наемателите са в кофти позиция, щото плащат.. я да видим... 350 лева наем за двустаен или тристаен апартамемнт? А немците и "развитите" държави където отиват, ние от там се връщаме и можем от сега да им кажем, че не е добре, няма нужда да чакат 50 год. за да го разберат. Щом има търсене на дадени нива, значи цената расте. Ако е прекалено висока, няма да има търсене. Що се отнася до пазара в БГ, мисля че всички биха били доволни от по-дългосрочни договори за наем с едни по-солени неустойки. Да кажем договор се прави за срок от 2 до 5 г, с яка неустойка ако се прекрати от едната страна. Така наемателя ще е доволен, щото знае че няма да му дигнат наема на третия месец, а наемодателя - щото знае, че няма да се изнесе на пролет и да го завлече със сметките за парно плюс постоянни брокерски комисионни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Alee
преди 9 години
Социализъм по германски. Видяха този пример в Швеция и го прилагат при тях. А наемодателите питат ли ги колко са доволни от този закон? Не!Цялата история си е чист популизъм и преследване на повече гласоове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Няма развита държава, която да не прилага строги регулации на пазара на недвижими имоти с цел подтискане ръста на цените. В това число включвам САЩ, Великобритания,Хонг Конг и Китай, но изключвам България. Регулациите се състоят във високи данъци, временни забрани достъпа на чужденци до пазара, изкуствено увеличаване на предлагането, спонсосиране на младите семейства и други. Например за изборите 2015 Камерън обещава, че всички англичани на възраст под 40г ще получат 20% спонсорство за покупката на техния първи дом, а Милибанд обещава да бъдат построени нови домове за 2 милиона души до 2020. Има и предложение за забрана достъпа на чужденци до пазара до 2020. Навсякъде, с изключение на България, законът защитава наемателите за сметка на наемодателя и интереса на младите за сметка този на имотните фараони. Жилището е на първо място средство за живеене а не бизнес за определени кръгове. На никой не му е през сещате се какво дали брокерите/спекулантите са доволни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Започне ли се веднъж с регулации много трудно се спира. И когато си въвел една камара такива ограничаващи предлагането, по-лесно изглежда да въведеш нови за да поправиш изкривяванията. И разбира се, всичко с най-добри намерения... :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
vstoykov
преди 9 години
Етатистите пак правят същите глупости като през миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още