IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завихря ли се "перфектната буря" на жилищния пазар в Хонконг?

Въпросът е дали мегаполисът ще издържи на тези обеми през следващите една-две години

13:19 | 24.09.14 г.
Завихря ли се "перфектната буря" на жилищния пазар в Хонконг?

Жилищният пазар в Хонконг нарастваше безапелационно през последните години, но в момента е заплашен от сериозна корекция в цените. Комбинацията от ръст на предлагането, мерките за ограничаване на достъпа до пазара, които предприеха местните власти, и очаквания ръст на лихвите подготвиха „перфектната буря“, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Цените на жилищата в Хонконг все още нарастват, но със значително по-слаби темпове. Към края на юли беше отчетено годишно повишение от само 4,28%, което е в рязък контраст с отчетеното само преди година увеличение от близо 19%.

В допълнение, засилва се и политическото напрежение, тревожен е и спадът на икономиката от 0,1% през второто тримесечие. На годишна база брутният вътрешен продукт (БВП) отчете ръст от 1,8% - най-бавният от третото тримесечие на 2012 г.

Буреносните облаци обаче все още не са се сгъстили чак толкова над Хонконг, тъй като той продължава да привлича значителни обеми инвестиции. Това подкрепя и цените и продажбите на имотите, и пазара на акции, но поставя под натиск хонконгския долар.

Въпросът е дали мегаполисът ще издържи на тези обеми през следващите една-две години, коментира анализаторът за сектора на имотите от Barclays Пол Луи.

„Все още смятаме, че цените на имотите в Хонконг са прекалено високи и очакваме корекция от около 30% до края на 2015 г.“, допълва той.

Пазарът на имоти в Хонконг е най-недостъпният в света, според анализ на Demographia International Housing Affordability Survey, публикуван през януари. Средната цена на жилище достига почти 15 пъти годишния медианен доход на домакинствата, което е най-високото ниво в 10-годишната история на изследването за достъпността на пазарите на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още