IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Лондон може да спечели от независимостта на Шотландия

Като цяло обаче жилищният пазар на Острова се изправя пред неблагоприятни последици, ако шотландците подкрепят отделянето от Великобритания

11:24 | 15.09.14 г.
Пазарът на имоти в Лондон може да спечели от независимостта на Шотландия

Пазарът на имоти в Лондон може да се облагодетелства от вота за независимост на Шотландия, пише Bloomberg. Ако шотландците подкрепят отделянето от Великобритания, няколко финансови институции ще се преместят в Обединеното кралство, коментират от Rightmove Plc.

"Лондон ще се превърне в логичен избор, което ще създаде допълнителна заетост и ще подкрепи търсенето на жилища“, посочва се в редовния месечен доклад на Rightmove.

Данните на компанията показват, че цените на имотите в Лондон са прекъснали тримесечната негативна серия и през септември офертните цени отчитат ръст от 0,9% спрямо август и със 7,9% на годишна база до средните 557 792 паунда (около 906 хил. долара).

Цените на жилищата в Лондон са около два пъти по-високи от средните за страната, показват още данните.

Royal Bank of Scotland Group Plc и Lloyds Banking Group Plc обявиха миналата седмица, че ако Шотландия се отдели от Обединеното кралство, те ще преместят централите си в Англия. Резултатите от последните проучвания показват, че има голяма вероятност шотландците да подкрепят независимостта на референдума на 18 септември.

„Спадът на търсенето на жилища от чужди купувачи може да бъде компенсиран частично от лица и компании, които се преместват в Англия от независима Шотландия“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

„Техните средства и цените, които биха могли да си позволят, може и да не са толкова високи, колкото са на чуждите купувачи, но те биха могли да повлияят на пазара, особено като се има предвид ограниченото предлагане“, допълва той.

През последните седмици пазарът на имоти в Лондон показва признаци за забавяне. Ръстът на цените на жилищата в британската столица силно ограничи достъпността на жилищата, а Централната банка реши да ограничи рисковото ипотечно кредитиране, за да не позволява прекомерна задлъжнялост на домакинствата. Купувачите освен това все по-рядко приемат силно завишените цени на имотите в града.

От компанията отбелязват в доклада си, че независимостта на Шотландия би помрачила перспективите пред икономиката, би обезсърчила потребителите и би навредила на пазара на имоти като цяло.

„Възможните последици за икономическата перспектива пред Великобритания са несигурност на потребителите, на потенциалните купувачи на имоти и нежеланието им да поемат дългосрочни финансови ангажименти“, посочват от компанията.

„Ако независимостта бъде подкрепена, предстоят месеци на несигурност, особено при перспективата за предстоящите общи избори, на които можем да станем свидетели на нов срив“, посочва Шипсайд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още