IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разликата в цените на имотите в Лондон и Великобритания най-висока от 20 години

През последните месеци пазарът на имоти в Лондон показва признаци за „охлаждане“

11:34 | 12.09.14 г.
Разликата в цените на имотите в Лондон и Великобритания най-висока от 20 години

Разликата в цените на жилищата в Лондон и останалата част на Великобритания се е разширила най-много през последните две десетилетия заради резкия ръст на цените в столицата на страната през последните години, пише Bloomberg.

Според Acadata и LSL Property Services средната цена на жилище в Лондон достига малко под 474 хил. паунда срещу почти 185 500 паунда в останалата част на Острова.

Разликата е най-голямата от поне 1995 г., когато компаниите са започнали да събират данни и да правят такива сравнения.

Пазарът на имоти в Лондон беше основният двигател на възстановяването на пазара на имоти във Великобритания като цяло през последните години. Цените на имотите в града нарастваха 2-3 пъти по-бързо в сравнение с цените в страната.

Заради силните повишения купувачите в британската столица бяха принудени да теглят и по-рискови ипотеки. Това накара Bank of England да реагира и през юни институцията наложи ограничения пред рисковите ипотеки и неустойчивото увеличаване на дълга на домакинствата.

LSL смята, че през тази година на Острова ще бъдат продадени около 920 хил. жилища. Ако прогнозата се потвърди, продажбите ще са най-много от седем години насам, но все пак по-малко от всяка от годините от 1996 до 2007 г.

През последните месеци пазарът на имоти в Лондон показва признаци за „охлаждане“, тъй като потенциалните купувачи не приемат високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още