IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският екоминистър иска всички нови публични сгради да са енергийно позитивни

Сеголен Роаял се надява да успее да прокара законодателно изменение през следващия месец

16:21 | 11.09.14 г.
Френският екоминистър иска всички нови публични сгради да са енергийно позитивни

Френският министър на околната среда Сеголен Роаял се стреми да заложи в новия енергиен закон изискването всички нови публични сгради, включително и тези, чието строителство се субсидира от държавата, да са енергийно позитивни, пише онлайн изданието euractiv.com.

Законът за енергийния преход във Франция беше приет наскоро, но вече претърпя първите промени – заложени са нови цели за строителството, посочва изданието. Роаял се надява да успее да прокара и това изменение, когато започнат обсъжданията през октомври.

Енергийно позитивните сгради трябва да произвеждат повече енергия, отколкото потребяват, за една година. Това изисква строителството да е с високо качество на изолациите, както и да се вложат инсталации за генериране на електричество, например соларни панели.

В момента енергийно позитивните сгради във Франция са само 288, така че изпълнението на целта на Роаял със сигурност ще се отложи във времето.

В закона е предвидено понижение на вредните газове във Франция с 30 на сто до 2030 г. и на потреблението на енергия с 50 на сто до 2050 г. в сравнение с 2012 г. Страната планира да генерира 32% от енергията си от възобновяеми източници към 2030 г. и да намали наполовина енергията, произвеждана от ядрени електроцентрали, до 2025 г.

Целите са изключително амбициозни на фона на фискалните и икономически проблеми, с които се бори страната, още повече, че тя се отдалечава и от изпълнението на целта за подобряване на енергийната ефективност с 20 на сто към 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още