IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват имиграционния статус на наемателите на Острова от декември

Пилотната схема ще бъде въведена първо в Уест Мидландс и ще премине оценка през пролетта, преди да продължи поетапното ѝ въвеждане в цялата страна

12:40 | 05.09.14 г.
Проверяват имиграционния статус на наемателите на Острова от декември

Пилотната схема за проверка на имиграционния статус на наемателите на жилища във Великобритания ще тръгне в Уест Мидландс, обяви британското правителство, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Противоречивата схема предвижда глоби до 3 хил. паунда за всеки наемодател, който не е проверил, че наемателят му има право да пребивава в страната. Тя ще бъде задействана първо в Бирмингам, Уолсол, Сандуел, Дъдли и Уулвърхемптън от 1 декември.

Според министъра по имиграцията и сигурността Джеймс Брокеншиър проверките за правото на наем ще бъдат бързи и прости и ще затруднят нарушителите да останат в страната, ако нямат право на това.

Според него ще се пресекат и схемите за отдаване под наем на некоректни собственици, които често буквално претъпкват жилищата си с хора.

Съгласно новото законодателство наемодателите ще трябва да видят доказателства за самоличността и гражданството на лицето, например паспорт или разрешение за пребиваване.

Много от наемодателите вече са възприели тази практика и в повечето случаи не им се налага да търсят помощ от Министерството на вътрешните работи Такава обаче ще им бъде предоставяна при нужда.

Посредниците на пазара са съгласни, че пилотната схема е необходима, преди схемата да обхване целия наемен пазар, за да се тестват всякакви въпроси и ситуации, както и възможните решения.

Новите изисквания трябва да бъдат осъществими за всички страни и не трябва да поставят под нерегламентиран натиск агентите и наемодателите.

Следващата пролет се очаква да е готова оценката на пилотната схема, след което ще продължи поетапното ѝ въвеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 05.09.14 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още