IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските строители обърнаха поглед към чуждите банки

Фирмите обаче много по-лесно могат да се сблъскат с финансови проблеми, ако не засилят продажбите, предупреждава анализатор

16:12 | 01.09.14 г.
Китайските строители обърнаха поглед към чуждите банки

Притиснатите от затруднения достъп до финансиране китайски строителни компании все повече търсят финансиране от чужди банки, сочат данни на Bloomberg.

От началото на годината досега китайски строители са получили почти 6 млрд. долара от чуждестранни кредитори, което е с почти 40 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Дългът на строителните компании в Китай вече възлиза на 128% от капитала им, което е най-високо ниво от 2005 г. насам, сочат още изчисленията на информационната агенция.

„Високата задлъжнялост на строителните компании е допълнително финансово бреме. Това означава, че ако продажбите и препродажбите не вървят толкова добре, колкото те очакват, фирмите много по-лесно могат да се сблъскат с проблеми“, коментира Агнес Уонг, кредитен стратег в Nomura Holdings Inc. в Хонконг.

Премиерът на Китай Ли Къцян позволи на строителните компании да разширят каналите си за финансиране в опит да успокои забавянето на икономиката. Същевременно обаче пазарът на имоти сериозно забави развитието си, което допълнително оказва натиск върху Пекин, а и върху компаниите, които не успяват да реализират целите си.

През първите седем месеца на годината обемът на продажбите на жилища в Китай се е понижил с над 10 на сто на годишна база до 3 трлн. юана, сочат оценките на Moody’s Investors Service. Новото строителство е спаднало с 20 на сто за същия период, показват данните на Fitch.

Кризата в сектора на имотите в Китай започна осезаемо да се усеща след март, когато фалира Zhejiang Xingrun Real Estate Co. Строителни компании, сред които и най-голямата фирма от сектора - China Vanke Co., Greentown China Holdings Ltd. и други, масово намаляват цените на имотите, за да засилят продажбите, засега неуспешно.

Очаква се икономическият растеж на Китай да се забави до около 7,4% през тази година – най-бавният ръст от над две десетилетия, като строителният сектор има сериозен дял в проблемите на икономиката.

Китайските компании за имоти засилиха и емитирането на деноминирани в долари облигации през тази година. Това също може да има негативен ефект върху финансовите им разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още