IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа имат нестратегически имотни активи за 770 млрд. долара

Въпреки че финансовите институции ускориха продажбите на нестратегическите активи, процесът по намаляване на задлъжнялостта далеч не е приключил

10:47 | 28.08.14 г.
Банките в Европа имат нестратегически имотни активи за 770 млрд. долара

Европейските банки и агенции за управление на активи имат брутна експозиция към нестратегически активи в сектора на имотите за 770 млрд. долара (584 млрд. евро), сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Този портфейл е обект на стратегиите за оптимизация и продажба, допълва консултантската компания.

Експертите са анализирали експозициите към нестратегически имотни активи на 46 банки и агенции за управление на активи, сред които и 9 “лоши банки”. Резултатите от проучването показват, че “лошите банки” притежават 46 на сто от експозициите към сектора на имотите, които най-вероятно ще бъдат продадени.

Въпреки че финансовите институции ускориха продажбите на нестратегическите активи, процесът по намаляване на задлъжнялостта в цяла Европа далеч не е свършил.

През първото полугодие са били реализирани осем мегасделки с проблемни активи в сектора на имотите – сделки с номинална стойност над 1,3 млрд. долара. В момента са в процес на приключване още четири подобни трансакции.

Делът на мегасделките от общия обем на трансакциите вече достига 70%, докато пред миналата година беше 40%, сочат данните.

Ръст се наблюдава и при средния размер на продадените кредити. Това със сигурност изтласква по-дребните инвеститори в проблемни активи от пазара, заключават консултантите.

Големите американски инвеститори, като например Lone Star и Cerberus, продължават да са най-активни на пазара на проблемни активи в сектора на имотите в Европа. Те са придобили 77 на сто от проблемните заеми, продадени през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още