IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианците изместват руснаците на пазара на имоти в Лондон

Купувачите на жилища в британската столица от Русия и ОАЕ намаляват

10:27 | 28.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Италианците изместват руснаците на пазара на имоти в Лондон

Интересът на богатите руснаци към луксозните имоти в Лондон започва да “изстива”, пише FT. Това обаче отваря място за друга голяма група купувачи на имоти в британската столица – италианците.

Към края на юли делът на имотите в града, придобити от чуждестранни купувачи, е намалял до 20 на сто от почти 30 на сто година по-рано, сочат данни на консултантската компания Knight Frank. В централните райони делът им достига 40 на сто от купувачите, докато през миналата година беше 50 на сто.

Най-силно са намалели купувачите от Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Ако към юли миналата година делът им е бил съответно 6,5% и 5,3%, през тази се свива до 3,7% и 1,4%.

Купувачите от Франция и Индия също са значителен брой, но търсенето им също спада.

Италианците са единствените купувачи на имоти в Лондон, чийто брой нараства. През юли миналата година делът им е бил под 3 на сто от общия брой купувачи на пазара, а тази година достига 6,7%.

Италия изпадна в рецесия за трети път за по-малко от десетилетие. Страната е изправена пред перспективата да реализира мащабни икономически реформи, за да намали високия дълг. Затова и италианците търсят възможности за защита на парите си в условията на глобална политическа и икономическа нестабилност.

Същевременно ръстът на цените на жилищата в най-апетитните райони на Лондон започна да се забавя. Много продавачи са принудени да намалят офертните цени, за да се постигне сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още