IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Бразилия обяви мерки в подкрепа на кредитирането

Новите мерки ще създадат условия банките да предлагат повече кредити, коментира финансовият министър Гиду Мантега

11:10 | 21.08.14 г.
Правителството на Бразилия обяви мерки в подкрепа на кредитирането

Правителството на Бразилия обяви мерки в подкрепа на кредитирането, съобщава Wall Street Journal.

Предвижда се да бъде намалена чувствително документацията за ипотечното кредитиране и да се рационализира процесът по отпускането на кредити за покупка на жилище.

“Предлагането на кредити е на много ниско ниво. Новите мерки ще създадат условия банките да предлагат повече кредити”, коментира финансовият министър Гиду Мантега пред репортери.

Наскоро Бразилия освободи над 20 млрд. долара в подкрепа на банковото кредитиране, припомня изданието. Сега на финансовите институции им се разрешава да използват и до 60 на сто от задължителните резерви по срочните депозити, за да разширят кредитирането.

На кредиторите се гарантира освен това, че ще могат много по-бързо да отнемат обезпеченията по отпуснатите заеми в случай на необходимост.

Същевременно собствениците на жилища ще могат да ползват имотите си като обезпечение по всякакви кредити. Отделно на кредиторите им се разрешава да издават обезпечени облигации за засилване на финансирането за ипотечно кредитиране. На кредиторите, които емитират обезпечени с активи облигации, ще се предлагат данъчни “подсладители”.

Според Мантега новите мерки няма да доведат до ръст на инфлацията и тяхната основна цел не е стимулирането на растежа. Той допълни, че мерките ще влязат в сила още през следващите дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още