IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия - "вратата" към Шенген на руските купувачи на имоти

Получаването на разрешително за пребиваване в балтийската държава е изключително лесно при покупка на недвижим имот

11:10 | 19.08.14 г.
Латвия - "вратата" към Шенген на руските купувачи на имоти

Руснаците, които обмислят промяна в местопребиваването си, все по-често избират Латвия, пише онлайн изданието gazeta.ru. Получаването на разрешително за пребиваване в балтийската държава е изключително лесно при покупка на недвижим имот, допълва изданието.

От септември обаче долният праг на инвестицията в имот за получаване на разрешително за постоянно пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС) в страната ще скочи почти два пъти.

„Има една група руснаци, която не възнамерява да напуска страната, но иска да има възможност, в случай че ситуацията в страната им се влоши. Затова Латвия е популярна дестинация за тях – имотите са закупени само за целите на получаване на разрешение за пребиваване“, коментира консултантът Аня Левитова.

В момента за да отговорят на условията за издаване на разрешение за пребиваване в Латвия, гражданите на държави извън ЕС трябва да вложат в недвижими имоти в Рига и/или други градове в страната не по-малко от 143 хил. евро. От 1 септември обаче минималният размер на инвестицията става 250 хил. евро.

Все пак, въпреки увеличението на долния праг на инвестицията пазарните експерти казват, че интересът към Латвия ще продължи да бъде висок. За разлика от много други държави, в тази страна няма никакви допълнителни изисквания, за да се издаде разрешение за пребиваване. Процедурата освен това е облекчена и отнема около месец или два.

В допълнение, разрешението за пребиваване в Латвия отваря възможност за пътуване в Шенгенското пространство без визи.

Разрешение за пребиваване може да бъде издадено още в България, Гърция и Кипър при покупка на имоти на стойност поне 300 хил. евро, посочва още изданието.

За по-богатите руснаци вариант е и Сейнт Китс и Невис, където минималната инвестиция е 400 хил. евро. Руснаците, собственици на малък бизнес, предпочитат да купуват имоти в Испания и Германия. Най-състоятелните пък избират Швейцария и Великобритания.

По принцип руските инвеститори в имоти предпочитат държави със стабилна икономика и избират активи, които да носят стабилна възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още