fallback

Ще се сблъска ли жилищният пазар в Китай с криза на възбраните?

Най-висок е рискът от спукването на имотен балон в по-малките градове в Китай, пише Forbes

10:46 | 19.08.14 г.

Увеличават се случаите на започнати процедури по отнемане на имоти в Китай, съобщава Forbes, като се позовава на 21st Century Business Herald.

Възможно е да се стигне до криза на възбраните в сектора на имотите в страната, предупреждава изданието.

Най-силен ръст на процедурите по налагане на възбрани е отчетен в три града – Ханджоу, Нингде и Синки. Освен за физически лица, има ръст и на процедурите за отнемане на имущество на строителни фирми, предимно малки и средни. Тези компании изпитват трудности да наберат капитал заради натрупани непродадени жилища.

Най-висок е рискът от спукването на имотен балон в по-малките градове в Китай, допълва изданието. Там има свръхпредлагане на жилища, които е трудно да бъдат реализирани на пазара, докато в големите градове като Шанхай и Пекин предлагането е силно затегнато.

Изданието припомня, че според правителствената статистика цените на жилищата в Китай са се понижили през юли за трети пореден месец, а на годишна база ръстът им чувствително се е забавил.

„Много китайци в момента търсят възможности за закупуване на жилище в чужбина“, коментира пред изданието Джоузеф Майер от Straight Money Analysis. "Смятам обаче, че китайците ще осъзнаят, че дори и луксозните имоти в Ню Йорк биха могли да загубят стойността си. Това ще бъде урокът на китайския пазар на имоти и той много скоро ще бъде научен“, допълва той.

Заради натиска на увеличаващите се запаси и нарастващите дългове все повече строителни компании в Китай предлагат атрактивни отстъпки от цените на жилищата, за да привличат повече купувачи.

Заради напрежението на пазара се очаква и вълна от консолидация в строителния сектор. Това ще подобри още повече позициите на големите, публични строителни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 05.09.22 г.
fallback