IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Европа променят стратегиите си

Те се насочват към второстепенни пазари и сключват все по-големи сделки, но не забравят и оценката на риска

13:34 | 18.08.14 г.
Инвеститорите в имоти в Европа променят стратегиите си

Шест години след началото на финансовата криза има ясни знаци за възстановяването на икономиката. В тази среда инвеститорите в имоти в Европа променят инвестиционните си стратегии – насочват се извън основните европейски градове, вече не изключват периферните южни пазари и сключват все по-големи сделки, пише в нов анализ на консултантската компания Union Investment и института Ipsos, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

Промяната в инвестиционните стратегии се дължи и на високите цени на активите на първокласните пазари. Същевременно инвеститорите, които се насочват към Германия, Франция и Великобритания, предпочитат да подписват по-кратки договори за наем, когато купуват готови имоти, или се насочват към строителни проекти.

Половината от анкетираните за целите на проучването компании планират през следващите 12 месеца да увеличат дела на второстепенните градове, включени в инвестиционните им стратегии, сочат данните.

Заради потока от капитали, който се насочва към Европа, инвеститорите са готови да поемат и повече рискове. След години с фокус върху сигурността сега високата доходност отново е водещ мотив за около 60 на сто от анкетираните инвеститори.

Заради засиленото търсене продавачите също променят стратегиите си. Много от тях предпочитат да продават сега мегаактиви и да изтеглят печалбите.

Инвеститорите не игнорират обаче рисковете заради перспективата за по-високи лихви в близко бъдеще. Повечето от тях редовно провеждат стрес тестове, за да анализират потенциалното въздействие от увеличаването на лихвите върху портфейлите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още