IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай записват понижение през юли

Низходящата тенденция на пазара на имоти в Китай не показва признаци за обрат, според икономист

10:20 | 18.08.14 г.
Цените на новите жилища в Китай записват понижение през юли

Цените на новите жилища в Китай са се понижили в почти всички наблюдавани от правителството градове на фона на затегнатото ипотечно кредитиране, съобщава Bloomberg, като се позовава на правителствени данни.

Цените на новите жилища са се понижили в 64 от 70-те наблюдавани от Пекин града през юли спрямо юни. Това е и най-големият брой градове, в които е отчетен спад на цените на новите жилища, от януари 2011 г. насам.

В Пекин е отчетено намаление от 1% за месеца, което е първото понижение от април 2012 г. В Шанхай спадът достига 1,2% за месеца, а в Гуанджоу – 1,3%.

Най-силен месечен спад е отчетен в източния град Ханджоу и в южния Саная – по 2,4% за месеца.

На годишна база се отчита рязко забавяне на ръста на цените на новите жилища през юли, сочат още данните.

„Низходящата тенденция на пазара на имоти в Китай не показва признаци за обрат“, коментира пред информационната агенция Шън Дзин-гуан, икономист в Mizuho Securities Asia Ltd. "Ключовият въпрос са ипотеките, въпреки че много местни правителства въведоха облекчения за жилищния пазар. Високите лихви подкопават доверието на собствениците“, допълва той.

Пазарът на имоти в Китай започна да тежи много върху икономиката, което принуди местните власти да облекчат рестрикциите пред покупката на жилища.

Заради проблемите в сектора на имотите и високата експозиция на финансовите институции към пазара на имоти Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на Пекин да заложи по-ниска цел за растеж през 2015 г.

Данните на частните фирми също сочат, че пазарът на имоти в Китай се забавя. Най-големият сайт за имоти - SouFun Holdings Ltd., отчита, че цените се понижават за трети пореден месец през юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още