IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на стари жилища в САЩ забавя темповете

Повишенията на цените все повече започват да съответстват на ръстовете на доходите, според икономист

11:45 | 13.08.14 г.
Пазарът на стари жилища в САЩ забавя темповете

Ръстът на цените на старите жилища в САЩ продължава да се забавя. През второто тримесечие е отчетено най-бавното увеличение от 2012 г. насам на фона на засилващото се предлагане, сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от Bloomberg.

Средната цена на старо жилище в САЩ се е увеличила през изминалото тримесечие в 71% от 173-те градски района на страната, наблюдавани от асоциацията. През първото тримесечие обаче ръст беше отчетен в 74% от градските райони.

Същевременно на 107 пазара е регистрирано забавяне в ръста на цените, посочва Адам ДеСантис, говорител на организацията.

Все повече имоти излизат на пазара на фона на ускореното допреди няколко месеца възстановяване. Това също оказва натиск върху цените, освен очакваният ръст на лихвите по ипотеките заради затягането на паричната политика на Федералния резерв.

Запасите от стари жилища на пазара са се увеличили с 6,5% към края на юни в сравнение със същия период на миналата година до 2,3 млн. жилища. За сравнение, в началото на годината старите жилища за продажба на жилищния пазар в САЩ бяха 1,8 млн.

“Навлизаме в следващата фаза от развитието на пазара, като растежът вече се превключва на по-здравословни обороти”, коментира Пол Дигъл, икономист от Capital Economics Ltd. “Това не е нещо, което да предизвиква тревоги, а трябва да се приветства. Това означава, че повишенията на цените все повече започват да съответстват на ръстовете на доходите”, допълва експертът.

Средната цена на старо жилище в САЩ към края на юни е достигнала 212 400 долара – с 4,4% повече в сравнение с края на юни 2013 г., отчитат от асоциацията. Средната цена отчете ръст от 8,3% през първите три месеца на годината, припомня организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още