IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на пазара на бизнес имоти в Европа продължава да се засилва

Наемният пазар обаче се възстановява с по-бавни темпове

08:50 | 12.08.14 г.
Активността на пазара на бизнес имоти в Европа продължава да се засилва

Засилване на активността в сектора на бизнес имотите в Европа през второто тримесечие отчита консултантската компания Knight Frank.

В нов доклад, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu, компанията посочва, че инвестициите в бизнес имоти в Европа са се увеличили с 44% на годишна база за периода април-юни до 42 млрд. евро. Това е второто най-добро тримесечие от 2007 г. насам, посочват експертите.

Основен двигател на пазара са портфейлните сделки.

Засилването на инвестиционната активност се разпространява широко. Засилената конкуренция на първокласните пазари (като Лондон, Париж и големите градове в Германия) за качествени активи тласна по-големи обеми капитали към по-малки пазари, но носещи по-голяма доходност (например Бенелюкс и възстановяващите се от кризата периферни страни).

През второто тримесечие на годишна база инвестициите в бизнес имоти в Ирландия са нараснали с 92%, в Холандия – с 97%, а в Испания – с 94%.

Същевременно засилващата се конкуренция продължава да притиска доходността от инвестициите в бизнес имоти. Единствено в Москва се наблюдават ръстове, но те в голяма степен се дължат на геополитическото напрежение, посочват експертите.

И докато инвестиционният пазар се развива по-бурно, то наемният се възстановява значително по-бавно, посочва се още в доклада. Наемите на първокласни офиси в по-голямата част от Европа остават стабилни и през второто тримесечие, с малки изключения, където се наблюдават ръстове – например в Дъблин, Уест Енд в Лондон, Мадрид и Мюнхен.

Очаква се активността на пазара на бизнес имоти в Европа да остане силна и през второто полугодие, тъй като институционалните инвеститори продължават да увеличават вложенията си на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още