IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните имоти ускоряват ръста си в глобален мащаб

Цените на първокласните имоти растат най-бързо в Джакарта, а пазарът в Сингапур и Хонконг е обърнал тренда, сочат данни на Knight Frank

18:10 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на луксозните имоти ускоряват ръста си в глобален мащаб

Цените на първокласните жилища ускоряват ръста си в глобален мащаб през второто тримесечие на годината, отчитат от консултантската компания Knight Frank.

Към края на юни ръстът на цените на годишна база е достигнал 6,2%, докато година по-рано е отчетено увеличение от 5%, посочва компанията в новия си доклад за глобалния пазар на първокласни имоти.

Компанията е проучила 32 пазара на луксозни имоти през второто тримесечие. На 27 от тях е регистриран ръст на цените, като американските градове са сред пазарите с най-силен ръст, докато водещите пазари в Европа и Азия са вече в дъното на класацията по увеличение на цените.

За сравнение, година по-рано ръст на цените на луксозните имоти е отчетен на 21 пазара.

Очакванията на компанията са цените на първокласните имоти да продължат да растат през следващите 18 месеца заради засиленото търсене и ограниченото предлагане.

Най-силен годишен ръст на цените към края на юни е отчетен в столицата на Индонезия Джакарта – 27,3%. Втората позиция е за Дъблин, където пазарът се възстановява с бързи темпове заради дисбалансите между търсене и предлагане – 23,5% годишен ръст и 2,1% за тримесечието.

Третата позиция е за Ню Йорк, където е отчетен ръст на цените на луксозните жилища от 18,4% към края на юни спрямо юни 2013 г.

Топ пет се допълва от Лос Анджелис и Маями, а топ десет – от Пекин, Сан Франциско, Сидни, Лондон и Тел Авив.

Дубай, който до миналата година беше сред лидерите по ръст на цените на луксозните жилища в глобален мащаб, е изпаднал от водещите 10 пазара. Годишният ръст на цените в емирството се е забавил до 6,3% спрямо 11,7% година по-рано.

Сингапур и Хонконг, които също се нареждаха сред първите пазари по темпове на ръст, сега са в дъното на таблицата заради мерките за „охлаждане“ на активността на жилищните пазари, които предприеха местните власти.

В Сингапур е отчетен най-силен спад на цените на луксозните имоти в глобален мащаб – 7,7% на годишна база. За тримесечието увеличението на цените се е забавило до 6,4%.

В Хонконг годишният спад на цените достига почти 3 на сто, а за тримесечието – 0,2%.

Пазарът на луксозни имоти в Женева също се забавя чувствително – за годината до края на юни цените се понижават с 4,3%, като не отчитат промяна през второто тримесечие на годината спрямо първото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още