IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища с най-голям ръст от 2007 г.

Повишението в периода май-юли от 10% на годишна база, отхвърли сигналите, че жилищният пазар на Острова се забавя

12:04 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на британските жилища с най-голям ръст от 2007 г.

Цените на жилищата във Великобритания са постигнали най-големия си годишен ръст от началото на финансовата криза през последните три месеца, показаха последните данни на ипотечния кредитор Halifax. Новината хвърли съмнение върху останалите скорошни признаци, че пазарът на жилища на Острова се забавя, пише Ройтерс.

Цените на жилищата в трите месеца до края на юли се покачиха с 10,2% в сравнение със същия период на миналата година, постигайки най-голямото си годишно увеличение от септември 2007 г.

Ръстът на годишна база през юли е задвижван от скока с 1,4 на сто спрямо юни, когато пък бе отчетено отстъпление от 0,4 на сто спрямо май. Постигнатото през изминалия месец надмина и най-оптимистичните прогнози на анкетираните от Ройтерс икономисти.

"Жилищният пазар се отърсва от новите правила на ипотечния пазар. Това е важно, тъй Английската централна банка (АЦБ) наскоро посочи пазара на жилища като добра възможност за по-широк икономически растеж", каза Роб Ууд, икономист за Великобритания в Berenberg.

От април кредитирането на ипотечни пазар на Острова се сблъска с по-строги правила, след като АЦБ предприе мерки за ограничаване на покачването на нивата на задлъжнялост на домакинствата. Ходът доведе до спад на одобрените ипотеки, без да е ясно дали тази тенденция ще бъде временна или постоянна.

"Въпреки че предлагането продължава да бъде слабо, търсенето на жилища продължава да бъде подкрепяно от икономическото възстановяване, растежа в заетостта, подобряването на доверието на потребителите и ниските лихви по ипотечните кредити", каза Стивън Ноукс, директор на ипотечното кредитиране в Halifax.

Въпреки това той отбеляза, че заплатите продължават да растат по-малко от инфлацията – нещо, което в средносрочен план може да забави ръста в цените на жилищата, освен ако по-голямото кредитиране не запълни празнината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още